Umetnost od biomaterijala

VIDEO K9: SKOBI je biorazgradivi materijal koji se koristi za razne namene, kao i u umetnosti i dizajnu. Kako se on dobija i primenjuje, uče i đaci novosadske umetničke škole „Bogdan Šuput“ kroz projekat BIOFABRIKA koji je podržala Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, u okviru programskog luka Dunavsko more.

0
17

Projekat BIOFABRIKA predstavlja umetničku produkciju u obliku eksperimenata, gde se koristi i obrađuje potpuno nov, biorazgradiv i održiv materijal – SKOBI.

Glavna namena ovog materijala je da ponudi alternativna rešenja u cilju očuvanja životne sredine, kao na primer, da zameni plastiku kao najvećeg zagađivača planete, a otkriven je i njegov veliki potencijal u zameni tekstila.

Dobijeni materijal može da se koristi u razne svrhe, objašnjava Adrien Ujhazi, kreativna direktorka Biofabrike

Ovaj materijal je u Srbiji još uvek nedostupan, jer se ne upotrebljava tako često, pa je jedan od ciljeva projekta Biofabrike i da upozna javnost sa ovim biorazgradivim materijalom.

U tom cilju su, na jednoj od radionica, materijal SKOBI i njegova primena predstavljeni učenicima Umetničke škole „Bogdan Šuput“, kako bi mladi budući umetnici razvili interesovanje ka očuvanju životne sredine i upoznali nove održive trendove koji se koriste u bio-dizajnu i likovnoj umetnosti.

Rezultate radionice – prototipe koje su stvorili učenici, biće dokumentovani i predstavljeni u obliku pop-up izložbe 1. avgusta u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.