Umetnici i miljenici

VIDEO K9: Sve je manje kulture u politici, a sve više politike u kulturi, krilatica je koja je, izgleda, sve aktuelnija u današnje vreme. Svaka vlast ima svoje miljenike među umetnicima, ali i one koji su na zvaničnim ili nezvaničnim crnim listama, rekao je dramski pisac Siniša Kovačević u emisiji Press presek, podsećajući da ni on sam već 10 godina nije snimio ni kadar i da je u tih 10 godina imao samo jednu pozorišnu premijeru.

379

Uprkos očiglednom odgovoru na pitanje treba li kultura da bude u službi politike ili iznad nje, stiče se utisak da je politika iznad kulture – počevši od izbora direktora ustanova kulture, preko otkazivanja politički nepodobnih koncerata, izložbi, promocija knjiga ili filmova.

Građani su svesni činjenice da je kultura svakako iznad politike, rekao je gost Press preseka, podsetivši da je, kao što latinska poslovica kaže, umetnost dugačka, a život kratak. Umetnost je artefakt koji je večan, a politika smeštena u definiciju da je to umetnost mogućeg.

“Šta je politika? Tek jedna, prosto, sluškinja stvarnosnog sistema koji vrlo često kreira, vrlo često prati. Postaviću nekoliko pitanja na koja ne očekujem odgovor. Da li, možda, pamtite iz istorijskih čitanki, ko je bio gradonačelnik Novog Sada u trenucima kada je Jova Jovanović Zmaj pisao, recimo, Đuliće i Đuliće uveoke? Verovatno ne znate, ne znam ni ja. Da li znate ko je bio ministar kulture u trenucima kada je Kusturica snimao Doli Bel? Ili ko je na ruskom prestolu u trenutku kad Tolstoj piše Rat i mir”, naveo je Kovačević.

Ipak, kultura i politika teško da mogu jedno bez drugog, a još teže jedno sa drugim, smatra Kovačević i u osećanju mere treba tražiti mogućnost njihovog uspešnog postojanja u isto vreme na istom prostoru. Problem nastaje, kako je rekao, kada imate državni aparat kome kultura ne treba i u tom slučaju sve se pretvara u politiku.

“Tamo gde je politika utemeljena u nekim demokratskim principima, tamo je umetnost slobodna. A umetnost po svojoj definiciji mora biti slobodna. Ako nije slobodna onda je služavka, a ako je služavka, onda je, kao i svaka dobra sluškinja, tu da ispunjava zahteve svog gazde”, rekao je Kovačević.

Uloga umetnika je da kroz svoje delo, između ostalog i upozorava na mane ljudskog bića, pa i samog društva, menja način mišljenja, stvara nove vrednosti. Od te njegove uloge zavisi, međutim i njegova sudbina, pa je za darovitog umetnika, ali i za samu umetnost, oduvek bila srećna okolnost kada je miljenik nekog moćnika ili državnog aparata.

Kompletnu emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.