Uloga poverenika i prava građana

VIDEO K9: Naš zakon je po pitanju informacija od javnog značaja veoma liberalan i polazi od pretpostavke da građani imaju pravo da vlast pitaju apsolutno sve. Tek ukoliko nisu zadovoljni odgovorom mogu da se žale instituciji poverenika, rekao je Rodoljub Šabić u našoj emisiji Otvoreni ekran.

506

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je samostalan državni organ koji je nezavistan u vršenju svoje nadležnosti, i koji štiti ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

[quote_box_center]“Svaka informacija koja je nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti jeste informacija od javnog značaja”, istakao je Šabić.[/quote_box_center]

Šabić je naglasio da je naš zakon veoma liberalan te da polazi od predpostavke da građani imaju pravo da vlast pitaju apsolutno sve, a tek ukoliko nisu zadovoljni odgovorom mogu da se žale povereniku, ističe on.

Kada govorimo o tome šta javnost treba da zna, a šta ne, poverenik za informacije od javnog značaja ističe da je veoma važno da građani znaju da nema te granice koja je u napred zacrtana, ništa nije tajna samo zato što je neko napisao da je to tajna, zaključio je on.

Takođe je istakao da se informacije mogu tražiti od bilo kog organa javne vlasti koji bi po saznanju tražioca, trebalo da ima te informacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.