Uljare traže zabranu izvoza suncokreta u BiH

Vodeće domaće uljare zatražiće od Vlade Srbije da zabrani izvoz suncokreta ovogodišnjeg roda u Bosnu i Hercegovinu, objavio je danas portal Agrosmart.

406

Za četvrtak je planiran sastanak prerađivača s predstavnicima ministarstava trgovine i poljoprivrede, na kojem bi prozivođači ulja trebalo da iznesu predlog da se uvedu ograničenja u trgovini sa BiH, objavio je Agrosmart (www.agrosmart.net), pozivajući se na izvore u Vladi Srbije.

Razlog za nezadovoljstvo prerađivača je to što su otkupljivači iz BiH spremni da suncokret iz Srbije plate bolje nego domaće uljare, pošto imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, što znači da bez carinskih opterećenja mogu da izvoze ulje na tursko tržište, koje je tamo znatno skuplje nego u BiH.

Agrosmart je naveo da će srpska industrija ulja ove godine izaći sa nepovoljnijim uslovima otkupa suncokreta nego lane.

Ako bi država odlučila da zaista uvede ograničenje, štitila bi interes prerađivača, a ne poljoprivrednika kojima se, kako sada stvari stoje, servira nepovoljna cena suncokreta, naveo je taj portal.

Portal podseća da nijedna uljara u Srbiji još nije objavila koliko će plaćati suncokret ovogodišnjeg roda.

Fabrika “Bimal” iz Brčkog je s fabrikom “Sunce” iz Sombora sklopila ugovor o preradi suncokreta i trebalo bi da u pogonima somborske uljare preradi 50 do 100 hiljada tona suncokreta.

Po zvaničnim podacima, u Srbiji je ove godine suncokretom zasejano 202.408 hektara i očekuje se veći prinos od prosečnog.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.