Ulična akcija “Kišobran za sve”

VIDEO K9: Međunarodni dan autizma, koji se u svetu obeležava 2. aprila, u Novom Sadu obeležen je danas, po 14. put, u centru grada, zajedničkom akcijom Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" i Društva za podršku osobama sa autizmom Novog Sada.

0
1078

Pesmom, igrom, slikanjem i pisanjem po panoima deca sa autizmom i druga deca u veseleoj atmosferi u uličnoj akciji “Kišobran za sve” obeležili su Dan autizma.

U programu su učestvovali osnovci iz Novog Sada i Bačkog Jarka, članovi plesnog kluba “Euronomea” i korisnici Dnevnog boravka škole “Milan Petrović”.

“Bitno nam je da o Svetskom danu osoba s autizmom govorimo, da govorimo o programima osoba s autizmom, o načinu i kvalitetu njihovog života, a time kroz medije i ove naše akcije podignemo svest građanstva o tome da su ti ljudi sa istim potrebama kao i svi ostali i da postoje načini kako oni svoje potrebe mogu da ispune”, rekla je Daniela Tamaš ispred Dnevnog boravka SOŠO “Milan Petrović”.

Grad pomaže i podržava Društvo za osobe sa autizmom i uličnu akciju već tradicionalno 14 godina kroz projekte. U Novom Sadu, prema evidenciji stručnjaka, ima oko 150 dece sa autizmom.

“Naše udruženje ima 122 osobe, dece, mladih osoba sa autizmom registrovano, što nije ni četvrtina osoba koje, bilo da imaju ili nemaju dijagnozu, pogotovo kad je u pitanju aspergerov sindrom, jer se teško dolazi do dijagnoze. I ti svi članovi nisu svi aktivni i svako dete prema svojim afinitetima bira koje mu odgovaraju i tako i egzistiramo”, istakla je Mara Bošnjak iz Društva za osobe sa autizmom.

Majka Mirjana Radovanović ima autističnog sina koji danas ima dvadeset jednu godinu. Ona je vrlo rano primetila da joj dete ne reaguje kao ostale bebe, a još nije imao ni godinu dana te je potražila pomoć doktora.

“Jednostavno, nije reagovao na mene kao majku. Nije plakao kad ja izađem iz sobe, nije pokazivao interes da li je neko s njim kao što deca rade. I negde kada je imao oko godinu i po – dve krenuli smo po lekarima i relativno rano, već sa tri godine dobili smo dijagnozu razvojnog poremećaja. Rano je da se s tri godine da dijasgnoza autizma, ali je bila velika sumnja. Borimo se tako što slušamo šta nam lekari i defektolozi kažu. Krenuli smo u “Milan Petrović”, ušli smo u sistem”, ispričala je svoje iskustvo Radovanović, predsednca Udruženja “Prizma Autizma”.

Po završetku škole, sin je ostao u sistemu u Dnevnom centru za osobe s autizmom. Danas je u programu male kućne zajednice. To je pionirski program podrške osobe sa autizmom koji se jedino u Novom Sadu sprovodi zahvaljujući saradnji sa gradom i roditeljima dece.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.