Ulice ponele imena Melanije Bugarinović i Đorđa Radojičića

Melanija Bugarinović, Đorđe Radojičić i Jovan Bikicki dobili su svoje ulice u Novom Sadu, odlučila je danas Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi.

0
558

Na današnjoj sednici Komisije za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi, predloženo je da se ulica u Novom Sadu na lokalitetu Mali Beograd-Veliki Rit nazove po Melaniji Bugarinović.

Melanija Bugarinović, naša istaknuta i poznata operska diva, rođena u Beloj Crkvi 1903. godine, pune četiri decenije nastupala je i stalno bila angažovana u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu i Bečkoj operi.

Po njenoj želji, u Novom Sadu je 1978. godine potpisan ugovor o osnivanju Fonda Melanije Bugarinović i kćerke Mirjane Kalinović-Kalin, kojim je zaveštala Novom Sadu svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu za školovanje mladih talenata vokalnog smera i pijanista-korepetitora iz redova učenika Muzičke škole “Isidor Bajić” i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Ovaj njen gest bio je motivisan željom da sačuva sećanje na svoju prerano preminulu kćerku Mirjanu Kalinović, takođe talentovanu opersku pevačicu, ali i da mladim muzičkim talentima pomogne materijalno kako bi se što lakše školovali.

Na sednici je odlučeno da nova ulica u Rumenci, parcela broj 1989/1, paralelno sa Ulicom Danila Bate Stojkovića dobije naziv po Đorđu Sp. Radojičiću, akademiku, redovnom profesoru na katedrama za istoriju i jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Njegovi brojni radovi značajno su unapredili znanja o staroj srpskoj književnosti, istoriji srpske crkve u srednjem veku i uopšte o istoriji srednjovekovne Srbije. Svojim antologijama približio je malo poznatu staru srpsku književnost široj čitalačkoj publici, a mnogobrojne knjige predstavljaju značajan prilog popularisanju srpske književne baštine.

Ulica u Veterniku, na parceli 4278/42, dobiće naziv Jovan Bikicki, po našem poznatom slikaru, majstoru vitraža i tapiserije, konzervatoru srednjovekovnih fresaka, pozorišnom i televizijskom scenografu, koji je mnoga svoja dela poklanjao u dobrotvorne svrhe. Dobitnik je mnogih važnih svetskih, nagrada i priznanja kao i odlikovanja Orden zasluga za narod.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.