Ulaganje u inovacionu ekonomiju

VIDEO K9: Inovatori Saveza pronalazača Vojvodine decenijama unazad se najvećih svetskih sajmova pronalazača vrećaju sa najvećim nagradama i priznanjima. Krajnje je vreme da se ova domaća pamet iskoristi za napredak domaće ekonomije, kažu u ovom savezu, i da se stvore uslovi za brži razvoj i primenu inovacija.

0
465

Inovativnost je ključni faktor ekonomskog razvoja, ali je potrebno uložiti u stvaranje ekonomskih uslova i podsticaje da se domaća pamet brže primenjuje, navode u Savezu pronalazača Vojvodine.

“U poslednje vreme se u zemlji govori o inovativnoj ekonomiji, umesto investicionoj ekonomiji. Šta je u pitanju? Investiciona ekonomija kojom ulazi veliki kapital u našu zemlju, kao i u druge, vrlo je značajna za razvoj i podsticanje zapošljavanja. Međutim, investicionu ekonomiju mnogo ne interesuje domaća pamet”, rekao je Anđelko Glavašević, predsednik tog saveza.

Inovaciona ekonomija, na kojoj, prema njegovim rečima, insistira predsednica Vlade Srbije, podrazumeva aktiviranje domaćih potencijala na bazi naših inovatora i na osnovu toga stvaranje malih i srednjih preduzeća, koja će, dugoročno gledano, biti osnova ekonomskog razvoja zemlje.

“Za sada još nema nekih konkretnijih mera koje će podstaći masovno pronalazaštvo, bez kojeg nema ozbiljnih rezuktata u primeni domaće pameti. Velike pare se ulažu u razvoj istraživanja. Međuti, mora se zaoštriti pitanje odgovornosti da ulaganje u istraživanje i naučno-istraživački rad mora da rezultira povećanjem broja patenata u zemlji”, kazao je Glavašević.

Nedopustivo je, smatra on, da u Srbiji godišnje bude prijavljeno oko 200 patenata, a registrovanih tek oko 30 do 40, što je za oko 10 puta manje nego pre trdeset, četrdeset godina. Stoga je, kako je rekao, neophodno doneti konkretne mere ekonomske politike koje će podstaći masovnu inovativnu aktivnost.

“Nažalost, struktura prijavioca, odnosno nosioca prava patenata u našoj zemlji je vrlo nepovoljna, takođe. U toj strukturi su samo oko 3% prijavioci instituti i fakulteti, a oko 90% su individualni pronalazači, negde oko 7% su pravna lica. To je nedopustivo, jer u inventivno najrazvijenijim zemljama to je potpuno obrnuto”, istakao je Glavašević.

Aktivnost pronalazačkih organizacija nije dovoljno podržana, dodao je Glavašević. Srbija ima Zakon o inovacijskoj delatnosti, Fond za ovu delatnost, a od skoro i Ministarstvo za inovacijsku delatnost i sada je vreme, zaključio je on, da se oni usmere na konkretne mere, kako bi se u narednim godinama osetili efekti njihove realizacije i primene.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.