Ulaganje u energetsku efikasnost

VIDEO K9: Grad Novi Sad i Novosadska toplana učestvovali su u Programu „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza 4“, koji je realizovan u sklopu nemačko-srpske ekonomske saradnje i finansiran iz kredita preko nemačke razvojne banke KfW. Ambasador Nemačke Tomas Šib sa gradonačelnikom Novog Sada obišao je danas Toplanu Zapad.

0
26

U okviru Programu „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza 4“, u Novom Sadu investirano je u tri toplane, a ukupna vrednost projekta je 10,6 miliona evra.

Program je realizovan u sklopu nemačko-srpske ekonomske saradnje i finansiran iz kredita preko nemačke razvojne banke KfW, na osnovu trilateralnog ugovora između Republike Srbije, Grada Novog Sada i Novosadske toplane.

Zahvaljujući ovim projektima Novosadska toplana je dobila novu bezbedniju i čistiju tehnologiju i podigla svoju samoodrživost, jer pored proizvodnje toplotne energije proizvodi i električnu energiju. Konkretno u Toplanu Zapad, koja greje zapadni deo grada, kroz ovu investiciju uloženo je 6,3 miliona evra u kogenerativno postrojenje, a kroz proizvodnju električne energije ova investicija ispaćena je u roku od 19 mneseci, objasnio je gradonačelnik.

Projekat rekonstrukcije i proširenja toplane „Sever“ realizovan je 2014. godine, 2015. je ostvaren projekat rekonstrukcije toplane „Istok“, sa izgradnjom novog cirkulacionog postrojenja, a u periodu 2015-2016. završen je projekat izgradnje kogeneracione elektrane „Zapad“.

Ovom prilikom ambasador Nemačke i gradonačelnik najavili su i otvaranje novog pogona firme Kontinetal u Novom Sadu, koje će biti održano u nedelju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.