Ulaganje u bezbedniji saobraćaj

VIDEO K9: Ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu je ulaganje u bezbednost saobraćaja, ali i u privredu i ostale segmente društva. To je, između ostalog rečeno na panel diskusiji o investicijama i unapređenju bezbednosti u saobraćaju održanoj u Novom Sadu.

0
333

U Vojvodini je oko 90 odsto prevoza putnika i 80 odsto prevoza robe u drumskom saobraćaju, što negativno utiče i na bezbednost u saobraćaju i na zagađenje životne sredine.

U pokrajini, smatraju u resornom pokrajinskom sekretarijatu, postoje značajni potencijali za razvoj železničkog i vodnog saobraćaja.

“Kada govorimo o samom unapređenju saobraćaja u Srbiji, pre svega mislimo na saobraćajnu infrastrukturu koja je od velikog značaja za sam razvoj ekonomije, privrede pre svega same poljoprivrede i turizma i u razvijenim zemljama često ti troškovi distribucije, logistike gde opterećuju samu cenu proizvoda su negde do 10 posto, kod nas taj procenat ide i do 29, 30 posto”, rekao je Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za saobraćaj.

Ulaganje u infrastrukturu je, prema njegovim rečima, od ogromnog značaja za razvoj ekonomije, kao i u bezbednost na putevima i smanjenje statističkog boja stradalih i povređenih u saobraćaju.

“Imajući u cilju one najranjivije grupe, one najmlađe, a smatram da je tu velika uloga raznih institucija da zajednički radimo na poboljšanju tih uslova u samom saobraćaju kao i samih zakonskih regulativa koje su u nadležnosti Republike, ali isto tako i neprekidne propagande medija i uticaja loše kulture, loših uticaja, lošeg ponašanja koje dovodi do onog najtragičnijeg, do saobraćajnih nesreća”, naveo je Grbić.

Stoga su od važnosti, kako je rekao, skupovi na kojima se razmenjuju iskustva i predstavljaju inovacije vezane za bezbednost u saobraćaju.

“Samo na jednom primeru ćemo pokazati šta znači korišćenje sigurnosnih pojaseva, tu su razne analize statistički podaci koje treba javnost da sazna, da vidi, koliko dece strada u saobraćaju pre svega kao putnici, da znamo koliko procenata smanjuje rizik od onog najtragičnijeg korišćenja sigurnosnih pojaseva, zati i ove analize i statistički podaci o samim transportnim troškovima, koliko sam transportutiče na razvoj jedne ekonomije, jednog društva, privrede razvijajući tu konkurentnost malih, srednjih i velikih preduzeća”, kazao je Grbić.

Razvoj infrastrukture je u fokusu razvoja ekonomski razvijenih zemalja, pa bi tako trebalo biti i u Srbiji, istakao je Grbić, posebno imajući u vidu da ovaj sektor zapošljava oko 117.000 ljudi u 32.000 preduzeća, ali i veliki odliva vozača, šofera u inostranstvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.