Ulaganja u biciklističku infrastrukturu

VIDEO K9: Sa dolaskom nešto lepšeg vremena i viših temperatura, svi ljubitelji dvotočkaša polako se pripremaju za intenzivniji prevoz biciklom. Dobra vest je da za ovu godinu ima najavljenih ulaganja u biciklističku gradsku infrastrukturu.

0
399

Počela je izgradnja biciklističke staze ka Begeču, za koju su biciklisti dugo upozoravali da je neophodna. Ova staza je interesantna za turiste, ali i za ljude koji biciklom putuju od Futoga do Begeča.

“Ono što je još zanimljivo, da ta staza, kada bude bila gotova, značiće da praktično možete da krenete iz Dunavske ulice biciklom preko keja, bukvalno bez i jednog semafora i da odete nasipom praktično do Begeča. Ova staza će se graditi u fazama. Trenutno se rade dva kilometra i trebalo bi da bude na kraju cela gotova”, naveo je Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative.

Što se tiče ostalih staza, Trifković kaže da je NBI tražila od grada da se povećaju sredstva u budžetu za održavanje već postojećih biciklističkih staza, što je i učinjeno, te je u ovoj godini za ovu namenu izdvojeno iz gradskog budžeta oko 10 miliona dinara. On veruje da će neke od staza biti dovedene u bitno bolje stanje, a slična situacija je i sa parkinzima za bicikle.

“Što se tiče biciklističkih parkinga, to je prvenstveno pitanje za institucije i gradski budžet, s obzirom da su to javni parkinzi koje mora da izgrađuje i postrvlja Parking servis. Ono što smo mi donekle diskutovalii u okviru radne grupe koja se bavi biciklsitičkim saobraćajem jeste i tema parkiranje, zato što zaista grad ne može da isprati tu dinamiku gde su sva ta parkirališta potrebna”, rekao je Trifković.

Trifković smatra da je ovogodišnji program ulaganja u biciklističke staze nešto oskudniji nego ranijih godina, ali zato, primećuje on, ima naznaka da bi se mogao doneti propis koji bi omogućio javno-privatno partnerstvo grada i privatnih kompanija, koje bi u tom slučaju mogle same da postavljaju parkinge o svom trošku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.