Uklonjeni ostaci koprivića iz centra Novog Sada

U Modeninoj ulici uklonjeni su ostaci zaštićenog drveta koprivića koje je srušeno tokom julske oluje.

0
73

Kako piše portal 021.rs, komadi drveta su potpuno uklonjeni i ostao je samo deo panja sa korenjem.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prethodno je rekao da su mladice koprivića sačuvane i da će one biti posađene po gradu sa vidnim obeležjem da potiču upravo od ovog starog drveta.

Da li će na mestu koprivića nešto biti zasađeno, nije poznato.

Podsetimo, koprivić je bio star više od 150 godina, a od 1978. godine je proglašen za Spomenik prirode i uživao je zaštitu prve kategorije.

Bio je jedino preostalo stablo od nekadašnjih drvoreda na ovoj lokaciji, a inače ova vrsta može da dostigne starost i do 600 godina.

Nakon što je oborena tokom oluje, Gradska uprava za zaštitu životne sredine je formirala radnu grupu koja je ocenila da su oštećenja velika i da je nemoguće obaviti sanaciju i revitalizaciju stabla.

Tada je saopšteno da je, osim primenjenih mera ojačavanja debla čeličnim šipkama i osiguranja krošnje sajlama, usled udara vetra olujne jačine, došlo do pucanja i cepanja debla na sredini njegove visine.

Novosađani su se posle rušenja koprivića opraštali od njega, a opozicija je imala i dva okupljanja kod oborenog stabla, ukazujući na probleme sa zaštitom životne sredine, urbanističke i druge komunalne probleme u Novom Sadu.

(021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.