Uklonjena nepravda na spomen-ploči

VIDEO K9: Na bronzanoj ploči u okviru spomen kompleksa "Porodica" posvećenom stradilima u Novosadskoj raciji, nakon trideset godina, umesto reči "Cigan", piše "Rom". Inicijativu za ispravku ove nepravde pokrenule su brojne romske organizacije uoči obeležavanja osamdesetogodišnjice od Novosadske racije.

0
29

“Januara 1942. mađarski okupator sproveo je raciju i izvršio masovni pokolj Srba, Jevreja, Cigana i drugih i bacio ih pod led Tise i Dunava” – ovo je od 1992. godine pisalo na bronzanoj ploči u okviru spomen kompleksa “Porodica” na Trgu žrtava racije. Od danas, umesto reči “Cigan”, stoji “Rom”, čime je uklonjena uvreda prema narodu na čije je žrtve podsećala spomen ploča. Inicijativa za promenu naziva pokrenuta je uoči obeležavanja 80 godina od Novosadske racije.

Inicijativu su pokrenule brojne Romske organizacije. Iz Vojvođanskog romskog centra za demokratiju ističu da je Ciganin pogrdan i pogrešan naziv, ali da se on koristio i u javnom diskursu u trenutku kada je ova ploča postavljena. Danas je, kako kažu, istorijski dan za romsku zajednicu, jer je ovaj naziv na ploči promenjen.  

Pored ove promene na ploči, odrađena je i rekonstrukcija dela spomenika „posude“ od bronze za paljenje sveća sa pratećom infrastrukturom, kao i čišćenje svih spomen bronzanih ploča u okviru ovog spomen kompleksa. Vrednost radova je bila 600.000 dinara.

Osamdesetogodišnjica Novosadske racije biće obeležena u nedelju, 23. januara. U okviru programa “Ledena tišina”, organizovan je i niz predavanja i izložbi koje počinju danas i trajaće do srede 26. januara. Podsetimo, tokom Novosadske racija 1942. ubijeno je više od 1.200 građana, pretežno Jevreja, Srba i Roma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.