Uklanjanje divljih deponija

VIDEO K9: Divlje deponije, koje ljudi prave na različitim lokacijama u gradu, predstavjlaju veliki problem. Novosadski Gradski odbor Zelene stranke u saradnji sa nadležnim javnim preduzećem, ove nedelje sprovodi akciju uklanjanja divlje deponije na Temerinskom putu. S obzirom da se ova deponija prostirala i preko biciklističke staze, vest o uklanjanju deponije obradovala je i bicikliste.

0
706

Divlje deponije su ozbiljan ekološki problem koji, ukoliko se ne sanira na vreme, može imati negativan efekat na životnu sredinu i predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje ljudi, u vidu širenja različitih zaraznih oboljenja.

“Ono što jeste cilj i zašto se pokrenula upravo ova akcija jeste ne samo da uklonimo te deponije već prosto da utičemo i da damo neki svoj doprinos kako u stvari građani da menjaju svoj način života u ovom slučaju konkretno odlaganje smeća. Znači potrebno je pod hitno da se edukuju građani, jer se često dešava situacija da deponije koje su već uklonjene ubrzo na istom mestu postane opet nova deponija”, rekla je Ivana Vujasin iz Zelene stranke Novi Sad.

Vujasin navodi podatke da u Novom Sadu ima oko 40 deponija koje bi trebalo ukloniti po hitnom postupku.

“Samo, recimo, za razgradnju papira je potrebno 12 meseci, pa čak možda i do dve godine. Plastične kese koje su jako problematične, recimo za njihovu razgradnju je potrebno je čak do hiljade i hiljade godina, po nekim novim procenama i istraživanjima. Takođe za žvakaće gume oko 5 godina, a da recimo samim tim staklo se ne može nikada razgraditi. Tako da je bitno da apelujemo na građane, da pokušamo da ih naučimo kako da odlažu otpad i da budimo, ako mogu tako da se izrazim, njihovu svest i savest”, istakla je ona. 

Divlja deponija na Temerinskom putu prostirala se i na biciklistuičku stazu koja je izgrađena u okviru IPA projketa Evropske unije u cilju povezivanja biciklističkih staza sa Mađarskom. Deponija koja je postojala bila je prepreka za bicikliste, na šta je Novosadska biciklistička inicijativa više puta upozoravala.

“Mi smo tamo negde u avgustu prošle godine prijavili tu deponiju da se ukalnja, a i ranije smo skretali pažnju na to. Loše je što treba toliko vremena da se to uradi, zaista, tim pre što je to i neka reprezentativna, funkcionalna staza i nova staza. Ali sa druge strane, treba naći trajno rešenje i onda ga rešiti, jer ako ćemo mi svaki dan to čistiti, a to se svaki dan pravi, onda to i nije rešenje”, rekao je Marko Trifković iz ove Inicijative.

Deponija na Klisi trebalo bi da bude uklonjena do petka, a nakon završetka čišćenja, biće određene dalje lokacije deponija koje su primarne i koje će po hitnom postupku biti uklonjene, rekla je Vujasin.

Međutim, ono što i dalje ostaje kao problem, jeste svest građana koji odlažu otpad na ovom mestu, jer podsetimo, ova deponija je više puta uklanjana sa te lokacije i uvek se iznova pojavljivala.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.