Ukidanje vakcinacije svinja protiv svinjske kuge?

VIDEO K9: Od sredine decembra mogla bi biti ukinuta vakcinacija svinja protiv svinjske kuge, prenosi danas Blic, što bi domaćim proizvođačima konačno omogućilo izlaz na evropsko tržište.

113

Od 15. decembra, nakon više od 30 godina, svinje sa najvećeg broja farmi u Srbiji više neće biti vakcinisane protiv klasične kuge svinja što domaćim proizvođačima, u dogledno vreme, otvara put za plasman mesa na tržište Evropske unije, prenosi danas “Blic”.

Prema pisanju ovog lista, ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović potpisao je pravilnik kojim će biti uvedena rejonizacija i time će praktično biti obustavljena vakcinacija svinja u većem delu Srbije.

Izvor “Blica” tvrdi da će vakcinacija ostati samo na južnim padinama Fruške gore, Morovićke šume, gde se ta bolest sporadično pojavljuje kod divljih svinja, koje eventualno mogu biti prenosioci, dok će u ostalim delovima zemlje biti obustavljena, pogotovo na zaštićenim farmama.

Isti izvor nacodi da je ovo važna mera za srpsku ekonomiju jer će nakon nje naša država moći da se obrati telu za bezbednost hrane kako bi otpočeo monitoring, posle čega bismo mogli da dobijemo dozvolu za izvoz svinjskog mesa u EU, a tom odlukom Srbija ispunjava i jednu od obaveza iz poglavlja 12 , koje se odnosi na bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku.

Prema izvoru ovog dnevnog lista, u poslednjih 10 godina za nabavku vakcina je plaćeno više od 70 miliona evra jer je godišnje vakcinisano između 2,8 do 3,2 miliona svinja. Iz Ministarstva poljoprivrede nisu hteli zvanično da komentarišu ova saznanja, ali je nezvanično rečeno da je sve spremno kako bi sredinom decembra i zvanično bila ukinuta ova mera. (Blic)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.