Uhvati film, pusti predrasude

VIDEO K9: U novosadskim srednjim školama u toku je realizacija projekta pod nazivom "Uhvati film, pusti predrasude", kojim se želi skrenuti pažnja na mlade osobe sa invaliditetom. U Srednjoj medicinskoj školi ,,7. april'', edukacija kroz ovaj projekat biće sprovedena 17. i 19. septembra.

0
359

Kako bi skrenula pažnju na mlade osobe sa invaliditetom, Kreativno-afirmativna organizacija PARNAS započinje praktičnu realizaciju projekta ,,Uhvati film-pusti predrasude” edukacijom u srednjoj medicinskoj školi ,,7. april”.

“17. i 19. septembra započinjemo praktično realizaciju projekta u Srednjoj medicinskoj školi. U pitanju su edukacije koje su formirane na osnovu filmova sa ,,Uhvati film” festivala. Tematika filmova je invalidnost, mi smo onako izabrali određeni broj filmova koji su prikazani u poslednjih par godina na festivalu koji su namenjeni mladima i na osnovu tih filmova ćemo da izvedemo edukaciju o stereotipovima i predrasudama koje postoje prema osobama sa invaliditetom”, rekla je Marijana Ramić, portparolka Festivala Uhvati film.

Edukacija će trajati dva školska časa, a nakon medicinske, “Uhvati ritam, pusti predrasude” nastaviće sa prikazivanjem i u drugim srednjim školama po Novom Sadu.

“To je jedan projekat koji je proizašao iz raznih komentara koji smo mi dobijali na našem ,,Uhvati film” festivalu, da su filmovi, ne samo umetnički dobri, već vrlo i edukativni. S tim u vezi mi smo rešili da napravimo jedan potpuno izolovan projekat gde ćemo pokazati kako umetnost može da se upotrebi u menjanju stvarnosti”, navela je Ramić.

Cilj projekta je, kako kaže Ramić, podsticanje prevencije diskriminacije socijalno osetljivih grupa mladih i afirmisanje filma kao sredstva edukacije za postizanje socijalne promene.

“Oni koji bi hteli da pogledaju slične filmove koji će biti na edukaciji mogu to da urade 20. septembra u Futogu, od 18 časova, kao i 21. septembra u Mesnoj zajednici ,,Slana bara” isto od 18 časova, a oni koji su i gledali sve te filmove i prisustvovali edukaciji od 24. septembra, do 30. septembra premijerno gledamo nove filmove ,,Uhvati film” festivalu u Kulturnom centru Novog Sada”, kazala je Ramić.

U dogovoru sa školama, đaci će imati priliku da nauče, pre svega, o stečenom invaliditetu i osobama sa invaliditetom koje imaju cerebralnu paralizu, kroz projekcije filmova sa prošlogodišnjih „Uhvati film“ festivala i diskusiju u kojima će dekonstruisati stereotipe i predrasude uočene u filmovima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.