“Uhvati film” na jesen u Novom Sadu

VIDEO K9: Ove jeseni, od 24. do 30. septembra, biće održano novosadsko izdanje festivala ,,Uhvati film'' u Kulturnom centru Novog Sada. ,,Uhvati film'' je jedini regionalni Festival o invalidnosti koji se već 16. godinu održava u našem gradu u organizaciji KAO Parnasa.

525

Ukupno 636 filmova, iz svih krajeva sveta, pristiglo je na upravo završeni konkurs za filmove na 16. međunarodni filmski festival sa temom invalidnosti ,,Uhvati film”.

Najveći broj poslli su autori iz Indije, Amerike, Irana, Španije i Turske, a iz Srbije čak 7 filmova. Lista filmova koju je žiri izabrao da budu prikazani i nagrađeni na festivalu biće objavljena 1. avgusta.

“Ono što mi volimo da kažemo jeste da je ovo festival koji afirmiše potencijale osoba sa invaliditetom, ali govore i o izazovima, odnosno sa problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću. I cilj Festivala je zapravo na kraju smanjenje socijalne distance osobama sa invaliditetom”, rekla je Milesa Milinković, direktorka Festivala ,,Uhvati film”.

Uporedo sa konkursom za filmove, zatvoren je i konkurs za volontere, na koji se prijavilo 23 zainteresovanih. Većina prijavljenih su mladi ljudi koji nisu iz Novog Sada, a koji su, prema rečima organizatora, zainteresovani da se bliže upoznaju sa osnovama invalidnosti i filmske umetnosti.

 

“Ove godine zaista očekujemo da ćemo da imamo jedan kvalitetan filmski program pre svega takođe i prateći program jer negde cilj našeg festivala jeste da se afirmiše umetnost osoba sa invaliditetom, tako da imamo i razne tribine, radionice, ja u suštini pozivam sve koji su zainteresovani da pogledaju na našim fejzbuk stranici Uhvatifilmnovisad i instagram takođe, kao i sr.uhvatifilm.org, mi redovno obaveštavamo o svim novostima”, navela je Marijana Ramić, portparolka Festivala ,,Uhvati film”.

Selektovani filmovi biće prikazani u septembru na 16. Filmskom festivalu ,,Uhvati film” u Novom Sadu, rekla je Ramić. Ta ostvarenja će potom uću u uži izbor za prikazivanje u Banja Luci, Rijeci i Kotoru, a učestvovaće i u okviru Filmskog karavana Srbije i Hrvatske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.