Uhapšeno šest funkcionera FIFA, pod istragom i Blater

VIDEO K9: Švajcarska policija uhapsila je jutros u Cirihu šestoricu visokih funkcionera Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) po nalogu američkog Ministarstva pravde, koje ih sumnjiči za korupciju, reketiranje i pranje novca.

396

Vodeći ljudi FIFA okupili su se u Cirihu, gde 29. maja treba da se održi Kongres tokom kojeg bi Sep Blater po peti put trebalo da bude izabran za predsednika svetske fudbalske organizacije.

Policija nije saopštila imena uhapšenih funkcionera, a predstavnik za medije FIFA Valter de Gregorio rekao je za AP da Blater nije među njima.

Ministarstvo pravde Švajcarske potvrdilo je hapšenje šestorice funkcionera FIFA, koji se u Americi sumnjiče za primanje ili davanje mita u iznosu preko 100 miliona dolara.

U saopštenju se navodi da su ta krivična dela dogovarana ili vršena na teritoriji SAD, kao i da su novčane transakcije obavljane preko američkih banaka.

Američki mediji prenose da su ova hapšenja rezultat trogodišnje istrage FBI, čiji su inspektori istraživali sve postupke čelnika FIFA u poslednjih 20 godina. Navode i da predsednik Kuće fudbala Sep Blater nije među uhapšenima, ali tvrde da je i on pod istragom agenata FBI.

Njujork Tajms navodi da su među uhapšenima potpredsednici FIFA Džefri Veb i Eugenio Figueredo i bivši član Izvršnog odbora FIFA Džek Varner, za kojeg se sumnja da je primio 1,4 miliona dolara od jedne katarske firme.

Prošle godine je nezavisni istražitelj Majkl Garsija podneo izveštaj u kome je tvrdio da su Katar i Rusija podmitili čelnike FIFA kako bi dobili organizaciju Svetskog kupa.

Etički komitet FIFA je, međutim, odbacio sve njegove navode kao neistinite i zaključio da u FIFA nema korupcije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.