Uhapšeno sedam osoba zbog zloupotreba u “Tozi Markoviću”

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Poreskom policijom uhapsili su sedam osoba koje su osumnjičene da su, izbegavanjem plaćanja poreza na dobit pravnih lica u "Toza Marković" AD Kikinda, oštetili budžet Srbije za 117.606.874 dinara, saopštio je danas MUP.

346

Osumnjčeni su uhapšeni na području Beograda, Kikinde i Kruševca, a kako je navedeno, navedenom privrednom društvu naneta je šteta u ukupnom iznosu od 2.852.010.777 dinara.

Zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i poreske utaje, uhapšeni su: D.B. (1968) iz Beograda, odgovorno lice u “Toza Marković” AD Kikinda, `ITH` DOO Beograd, kao i povezanih pravnih lica “Nautika“ DOO Beograd, “Svetski crep“ DOO Beograd i “Žitoprodukt“ DOO Beograd.

Takođe su lišeni slobode odgovorna lica “Toza Marković” AD Kikinda- R.P.(1962), I.R.(1957), M.N. (1965) iz Kikinde, S. J.(1970) iz Beograda, članovi Upravnog odbora te kompanije M.K. (1974) i P.P. (1968) iz Beograda, dok se intezivno traga za tri osobe, stoji u saopštenju.

Osumnjičeni su, u periodu od 2006. do 2013. godine, u dogovoru sa osumnjičenim D.B, zaduživali AD “Toza Marković” kod poslovnih banaka, ugovarajući komercijalne kredite pod tržišnim uslovima.

Novac obezbeđen iz kredita banaka odmah po prispeću na tekuće račune AD “Toza Marković”, transferisan je firmama u kojima D.B. ima većinsko vlasništvo i neposrednu, ili posrednu kontrolu nad upravljanjem i donošenjem odluka, po osnovu pozajmica koje nikada nisu vraćene, kaže se u saopštenju.

Nakon toga, privredno društvo “Toza Marković” AD Kikinda je na teret svog poslovanja snosilo troškove kredita i kamata po kreditima, koje realno nije iskoristilo za sopstveno poslovanje i finansijsku likvidnost, navodi se u saopštenju MUP-a.

Na opisani način privrednom društvu “Toza Marković” naneta je šteta u ukupnom iznosu od 2.852.010.777 dinara, a povezanim pravnim licima pod direktnom, ili indirektnom kontrolom osumnjičenog D.B. pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od 1.375.000.000 dinara, stoji u saopštenju.

Namernim i netačnim evidentiranjem poslovnih promena i podnošenjem poreskih prijava sa netačnim sadržajem u kojima su svesno umanjivali prihode pravnog lica, neevidentiranjem korekcije prihoda po osnovu kamata na date pozajmice-kredite povezanim pravnim licima pod kontrolom D.B., osumnjičeni su izbegli plaćanje poreza na dobit pravnih lica u “Toza Marković” AD Kikinda.

Time je oštećen budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 117.606.874 dinara, zaključuje se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.