Uhapšeno 25 osoba zbog poreske prevare

Poreska uprava Srbije objavila je da je uhapšeno 25 osoba koje se sumnjiče da su koristeći lažne fakture oštetile budžet Srbije za više od 246 miliona dinara.

0
13

Kako je precizirano, u zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije Beograda i MUP-a, uhapšeno je 25 osoba, dok je za tri osobe potraga u toku.

Sumnja se da su počinili poresku prevaru u vezi sa PDV-om, u ukupnom iznosu većem od 246 miliona dinara, kao i krivična dela pranje novca, udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti.

Dvoje osumnjičenih su, u periodu od 1. januara 2021. godine do 15. avgusta 2022. godine, organizovali grupu za vršenje poreske prevare sa još 26 osoba, među kojima su oni koji su se vodili kao formalni vlasnici privrednih društava osnovanih sa namerom da se počini prevara, kao i knjigovođe, navedeno je u saopštenju.

Objašnjeno je da se poreska prevara zasnivala na lažnom međusobnom fakturisanju između većeg broja privrednih subjekta, pri čemu, u dužem vremenskom periodu, nijedno privredno društvo nije imalo obavezu plaćanja PDV-a, već je u svakom poreskom periodu nekoliko privrednih subjekata tražilo neosnovan povraćaj PDV-a.

Postupajući na taj način, devet privrednih društava, koja su bila pod neposrednom kontrolom dvoje osumnjičenih koji su organizovali grupu, podnela su nadležnom poreskom organu PDV prijave neistinitog sadržaja, u kojima su neosnovano iskazala zahtev za povraćaj PDV-a i poreski kredit, čime je budžet Srbije oštećen za više od 246 miliona dinara.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu – Posebnom odeljenje za suzbijanje korupcije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.