Uhapšeni zbog korupcije

VIDEO K9: Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnih nekoliko dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 38 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela, saopštio je MUP.

0
446

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za više od 7,6 miliona evra.

Akcije su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Upravom carina i Poreskom policijom, sprovedene na teritoriji Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Pančeva, Smedereva, Požarevca, Jagodine, Zaječara, Čačka, Užica, Pirota, Niša i Novog Pazara.

Među uhapšenima su i četiri carinska službenika, bivši funkcioner opštine Bačka Topola, zaposlena u dve osnovne škole, radnik kompanije „Dunav osiguranje“, bivše odgovorno lice filijale „Pireus banke „ u Novom Sadu, carinski agenti u špediterskim kućama, više odgovornih lica i zaposlenih u različitim privrednim društvima.

Pripadnici MUP-a u Novom Sadu uhapsili su tri carinska službenika i još dve osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su nesavesnim radom u službi i poreskom utajom oštetili budžet Republike Srbije za 2.260.000 evra.

Uhapšeni su radnici carinarnice Novi Sad Z.O. (1960), N.Š. (1961), Lj.Đ. (1971), carinski agent u dve novosadske špediterske kuće R.N. (1961) i zastupnik „of šor“ kompanije „Delphia services limited“ sa Sejšela Z.J. (1965), dok je za još jednim osumnjičenim ranije raspisana potraga zbog sumnje da je počinio krivično delo poreska utaja.

 

Osumnjičeni carinski službenici, terete se da su od juna 2016. do aprila ove godine, nesavesnim postupanjem, primili u rad nekompletnu, nepravilno popunjenu i falsifikovanu dokumentaciju, na osnovu koje su „of šor“ kompanija „Delphia services limited“ i još jedno privredno društvo, za čijim je odgovornim licem raspisana potraga, prikazala razduženje 170.127 boksova cigareta marke „Marble“, „Asima“ i „Merilyn Pink Slims“.

Kako se sumnja, u dokumentaciji je lažno prikazano da su cigarete namenjene za potrebe više ambasada stranih država i jedne međunarodne misije, na osnovu čega su carinski službenici vršili oslobađanje od plaćanja carinskih dažbina, PDV-a i akcize.

Na taj način osumnjičeni R.N., Z.J., i odgovorno lice novosadske firme za kojim je raspisana potraga, utajili su 2.260.000 evra, za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu.

Krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv još 39 osoba, među kojima je pet policijskih službenika, carinski službenik, bivši funkcioner opštine Pećinci, bivše odgovorno lice Klinike za kardiohirurgiju – Klinički centar Srbije i još troje odgovornih lica u toj ustanovi, članovi Komisije za sport opštine Petrovac na Mlavi, odgovorno lice fudbalskog kluba „Trbunje“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.