UHAPŠEN LIDER MUSLIMANSKE BRAĆE

702

VIDEO K9: Lider Muslimanskog bratstva Muhamed Badi uhapšen je u Kairu. Njegovo hapšenje moglo bi da izazove još intenzivnije proteste, kako kažu analitičari. Osim njega uhapšena su još dva zvaničnika ovog bratstva.

Muhamed Badi uhapšen je u jednom stanu na severoistoku Kaira, nedaleko od mesta gde je prošle nedelje rasturen protestni kamp pristalica predsednika Mursija. Kako je navela egipatska državna novinska agencija, njegovo hapšenje usledilo je odmah pošto su bezbednosne snage dobile informaciju gde se Badi krije.

Njegovo hapšenje moglo bi da doprinese pooštravanju ionako velikih napetosti koje vladaju u Egiptu. Pretpostavlja se i da Muslimansko bratstvo neće lako naći čoveka koji će dostojno zameniti Muhameda Badija, čiji je sin Amar poginuo pre nekoliko dana tokom nasilnih protesta.
Badi je u julu optužen za podsticanje na nasilje, a sudski postupak protiv njega trebalo bi da počne 25. avgusta. Policija želi da ispita zvaničnike Muslimanske braće koji su optuženi da su “podsticali ubijanje demonstranata”.

Podsetimo, egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je uhapsilo više od 1.000 članova Muslimanske braće tokom nereda u Kairu. Morsija je 3. jula smenila vojska, a njegove pristalice to nazivaju vojnim udarom. Protivnici, međutim, tvrde da vojska nije imala drugog izbora osim da interveniše posle početka nove narodne pobune poput one u kojoj je 2011. zbačen predsednik Hosni Mubarak.

Prema podacima agencije Frans Pres, od izbijanja masovnih demonstracija protiv Morsija krajem juna ubijeno je više od 1.000 ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.