Ugroženo mentalno zdravlje

VIDEO K9: Briga za mentalno zdravlje postala je jedna od najčešće korišćenih tema u proteklih godinu dana. Strah od epidemije, anksioznost, uskraćivanje slobode, smanjeni kontakti, sve je to uticalo na povećan broj poziva koje dobijaju organizacije koje se bave emotivnom podrškom i prevencijom suicida, kažu u novosadskom Centru „Srce“.

0
11

Epidemija korona virusa u Srbiji traje već duže od godinu dana. Uticaj protivepidemioloških mera, koje uključuju smanjene kontakte i ograničenu slobodu, pokrenuo je i temu o mentalnom zdravlju građana. Vakcinacija u našoj zemlji je u punom jeku, a prema navodima stručnjaka i zvaničnika, ona predstavlja “početak kraja epidemije”.

U Centru „Srce“ koje se bavi prevencijom samoubistva i podrškom osobama u krizi, kažu da mentalne posledice epidemije različito utiču na ljude. Pojedini su, kako navode, bili su pribrani dok smo bili u najvećoj epidemiološkoj krizi, a sada, kada dolazi do stabilizacije i popuštanja mera, kod određenih osoba stres počinje da izbija na površinu.

Kristina Beganović, koordinatorka obuke u Centru Srce, navodi da su posebno ugroženi mladi ljudi.

Najveći broj osoba koje ih kontaktiraju kao problem navode posledice pandemije po mentalno zdravlje. Međutim, pojedini korisnici se obraćaju sa problemima koji datiraju i pre epidemije, a koji su, kako navodi Beganović, eskalirali u proteklih godinu dana.

Centar Srce osobama u mentalnoj krizi pruža profesionalno podršku, a Beganović objašnjava kako svaki pojedinac može pomoći čoveku koji se ne oseća dobro.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, godišnji prosek samoubistava u Srbiji je između 1.000 i 1.100. Iako je na svetskom nivou broj suicida povećan u proteklih godinu dana, Republički zavod za statistiku još uvek nije objavio broj samoubistava u našoj zemlji u 2020. godini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.