Ugrožene desetine vrsta ptica

VIDEO K9: Kada se govori o zaštita ptica u Srbiji, situacija je alarmantna jer je više desetina vrsta ugroženo, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje radi na izradi, tzv. Crvene liste. Ova lista predstavlja dokument od prvorazrednog značaja jer pruža informacije o brojnosti i statusu vrsta i pomaže naučnicima i zaštitarima u planiranju mera zaštite za očuvanje ugroženih vrsta ptica.

595

Crvena lista predstavlja jedan od najznačajnijih dokumenata u pogledu procene ugroženosti vrsta ptica na nacionalnom, regionalnom i svetskom nivou, objašnjavaju u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaju da se ona izrađuje po tačno utvrđenim naučnim kriterijumima i mora da bude zasnovana na podacima.

“Različiti su kriterijumi koji nam govore da je neka vrsta ptice ugrožena ili nije. To može biti veličina populacije, bilo pad te populacije, dakle, ako imamo neku vrstu koje je nekad bilo dva miliona, a sada ima milion, to je ozbiljan pad populacije, tako da može doći do izumiranja. Dalje, imamo rizik izumiranja u budućnosti ili neka ograničena rasprostranjenost vrste, neko malo područje. Svaki od tih kriterijuma mora da se prođe za svaku od vrsta”, naveo je Saša Rajkov iz Društvo za zaštitu i proučavanje ptica.

Prema njegovim rečima, brojni su faktori koji dovode do smanjenja brojnosti neke vrste ptica. Neki od njih su čovekov uticaj na prirodu, zagađenje životne sredine i klimatske promene. Ipak, najčešći uzrok jeste uništavanje i nestanak staništa.

“Ako uzmemo za primer, kao ilustraciju, ptice koje se gnezde u dupljama, nestanak starih stabala u kojima se formiraju duplje i izvora hrane za te ptice koje zavise od starih šuma uzrokuje da mi imamo opadanje velike brojnosti upravo tih ptica koje se gnezde u dupljama”, precizirao je Rajkov.

On je rekao da ima preko 200 vrsta ptica koje se gnezde na našem tlu, dok je preko 350 vrsta koje su do sada zabeležene da borave na području naše zemlje. Dodaje da se nakon detaljne provere utvrđuje status određene vrste, a tri kategorije su veoma alarmantne. Naglašava da je, ukoliko neka vrsta ptica dobije status ranjive, kritične ili ugrožene vrste, neophodno u što kraćem roku preduzeti određene mere. Sve ptice, koje se označe kao ugrožene, unose se u Crvenu knjigu ptica.

“Ona treba da da opis faktora ugrožavanja svake od vrsta, prostora i njenog rasprostranjenja. Neke potencijalne mere koje mogu da pomognu zaštiti. Dakle ona predstavlja jednu sveobuhvatnu strategiju zaštite prema svakoj od tih vrsta”, kazao je Rajkov.

On je podsetio da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koja još uvek nema izrađenu Crvenu listu ptica. Ova lista trebala bi biti završena uskoro, a Crvena knjiga ptica biće finalizovana do kraja godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.