UGRIPI čiste katakombe

VIDEO K9: Katakombe Petrovaradinske tvrđave očišćene su od smeća posle više od sedam decenija i iz njih je izneto preko 20 tona različitog otpada. Ekipa Kanala 9 zajedno s predstavnicima udruženja koje je organizovalo akciju čišćenja obišlo je neke od podzemnih hodnika.

0
766

Ljudski nemar i nebriga prema prirodi, ali i prema spomenicima kulture, kakav Petrovaradinska tvrđava jeste, meri se u tonama smeća koje je izbačeno iz podzemnih katakombi tvrđave.

Članovi Udruženja UGRIP su tokom proteklih godinu i po dana organizovali preko 100 akcija čišćenja, u kojima su mapirali otpadne vode, kanalizaciju, kao i mesta na kojima se nalaze velike količine otpada.

“Mi baš i to pokušavamo da jednu po jednu loakciju, koliko je u našoh mogućnosti, mi volonteri, odnosno celo uruduženje da očistimo ovo što vidite ovde. Cilj nam je da što više toga sami uradimo. Naravno, ako postoji mogućnost da nam neko od institucija pomogne u svemu tome, kao i građani, ovo je poziv za sve građane da pomognu, pravimo akcije sada trenutno jednom nedeljno, bude li bilo mogućnosti radićemo i češće”, naveo je Mikloš Kolar iz UGRIP-a.

Kako kaže Kolar, smeće koje iznesu nose na deponije, a uglavnom sve rade bez ikakvih mašina i oruđa, već ručno.

“Gledamo da osposobimo što više prostora iz jednog jedinog razloga – sama tvrđava je uzrok postojanja Novog Sada i želimo da ostavimo za Novosađne i za našu decu i sve ostale ovu tvrđavu. To je glavni i osnovni cilj našeg udruženja”, istakao je Kolar.

U UGRIPU kažu da su pomoć za realizaciju svojih ideja tražili od mnogih institucija, ali da je ona u svakom slučaju izostala.

“Ne samo od grada Novog Sada, od dosta tih državnih institucija smo tražili pomoć. Međutim, pretumbavaju nas, da se tako izrazim – jedni nas šalju kod ovih, drugi kod onih i tako izumeđu njih osamnaest koji imaju nekakve ingerencije šetaju nas,  a niko nam ne pruža pomoć kakvu bi trebalo da nam pruže”, naveo je Slavomir Kešvalobac iz UGRIP-a.

Ugripi su očistili do sada veliki broj katakombi, ali posla ima još mnogo, jer se godinama nije čistilo, dok se za to isto vreme otpad samo lagerovao u katakombe.

“Izbacili smo preko 20 tona otpada, među tim otpadom je dosta guma – traktorskih guma, guma od kamiona, kola, zatim PET ambalaža, limenke i tako dalje, i to sve što su beskućnici donosili koji su živeli ovde poslednjih 70 godina, pošto malo je poznato da je ovaj kontraminski sistem svojevremeno bio štek za kriminalce, za bande onog vremena i kasnije za raznorazne istraživače i “ljubitelje” tvrđave, koji su prljali ili, eventualno, čistili, mada niko pre nas nije čistio zaista takvom merom kao što mi to danas radimo”, rekao je naveo je Leon Šurbanović.

Preko pet hiljada ljudi je do sada čistilo katakombe, odnosno, kontraminski sistem, kažu u UGRIP-u, te je grubo počišćen čitav sistem, a sada je ostalo da se detaljno čiste delovi. Sve ovo rade volonterski, a svi koji žele da se pridruže mogu da više informacija pronađu na fejsbuk stranicama ovog udruženja.

Ugrip je kako kažu udruženje građana urbane gerile, odnosno ratnika iz podzemlja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.