Ugrađena prva srčana pumpa na Institutu u Kamenici

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine ove nedelje je prvi put ugrađena mehanička srčana pumpa, a to je ujedno druga operacija ovog tipa urađena van Kliničkog centra Srbije.

397

Intervencija je izvedena kod pacijentkinje u terminalnoj fazi srčane insuficijencije. Sada je njeno stanje stabilno i oporavak teče uredno.

S obzirom da se radi o izuzetno teškoj bolesnici, jedino rešenje bila je ugradnja mehaničke pumpe kao mosta do transplantacije, navodi se u saopštenju Instituta.

Ovu složenu operaciju zajednički su izveli tim KCS koji su predvodili dr Svetozar Putnik i dr Emilija Nestorović i tim Instituta u Sremskoj Kamenici na čelu sa direktorom Aleksandrom Redžekom.

“Ovo je veliki iskorak u lečenju pacijenata sa terminalnom srčanom insuficijencijom, kao i prvi korak Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u uvođenju mehaničke cirkulatorne potpore i transplantacije srca. Mehanička pumpa uspešno zamenjuje funkciju leve komore što pozitivno utiče na produžetak i kvalitet života pacijenta”, rekao je dr Redžek.

Tim Instituta u Kamenici priprema se i za transplantacije srca koje će ipak u najvećoj meri zavisiti od raspoloživih donora, navodi se u saopštenju.

“Srbija je poslednja zemlja u Evropi po broju potencijalnih donora. Ipak, zbog angažmana društva u rešavanju tog problema, postoje dobri razlozi za nadu da će se u skoroj budućnosti ta situacija promeniti na bolje”, naveo je Redžek.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.