Ugovori za projekte visokoobrazovnih ustanova

VIDEO K9: Za projekte visokoobrazovnih institucija iz pokrajinskog budžeta je, preko resornog sekretarijata, izdvojeno 16 miliona dinara, a ugovori su danas korisnicima dodeljeni u zgradi Banovine u Novom Sadu.

0
26

Ugovori predstavnicima visokoobrazovnih institucija koje su dobile sredstva na osnovu dva javna konkursa, za finansiranje naučnoistraživačkih i razvojno-istraživačkih projekata nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, kao i za finansiranje projekata koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom u oblasti umetnosti u 2024. godini, uručeni su danas u zgradi Pokrajinske vlade.

„Kroz naučnoistraživačke i razvojno-istraživačke projekte nacionalnih manjina svedočimo punoj humanizaciji naših života, nijansiranosti i slojevitosti celokupnog društva, harmonizovanog u različitosti. Pobornici ove ideje razumeju da pripadnici nacionalnih manjina čuvaju ne samo svoje zavičajne i etnokulturološke specifičnosti, već i svoja prava na izražavanje u naučnom i umetničkom smislu“, rekao je prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Prema njegovim rečima, za ove konkurse je obezbeđeno 16 miliona dinara dodeljenih za ralizaciju 32 projekta.

Milošević je govorio i o umetničkim projektima navodeći da su nastali kao odgovor na zahteve sa Akademije umetnosti, pripadnika digitalne umetnosti i predstavnika Katedre za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka.

Među korisnicima je i Odsek za rusinistiku Filozofskog fakilteta Univerziteta u Novom Sadu koji je za realizaciju svog projekta dobio maksimalan iznos po konkursu, 500.000 dinara.

Resorni sekretar se ovom prilikom osvrnuo i na osmogodišnju tradiciju ovih konkursa podsetivši da su 2017. godine izdvojena četiri miliona dinara za finansiranje projekata nacionalnih manjina, odnosno pet miliona za istraživačko-umetničke projekte, a da su danas ova sredstva četiri puta veća.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.