Bezbedno leto za trudnicu i za bebu

VIDEO K9: Većina žena u trudnoći zazire od putovanja i letovanja, iz straha za svoje i zdravlje bebe. Lekari, međutim, boravak na moru preporučuju ženama koje su u drugom stanju, a putovanje je bezbedno do osmog meseca trudnoće.

0
589

Zaštita od UV zračenja adekvatnom garderobom i kremama, izbegavanje boravka na suncu između 11 i 17 časova, lagana ishrana i unošenje što više tečnosti u organizam preporuka su svima za ponašanje u vrelim letnjim danima, a naročito osetljivim osobama i trudnicama.

“Svakako, mogućnost dehidracije, mogućnost toplotnog udara, to jest, šansa za tako nešto je mnogo veća kada je žena u drugom stanju nego kada nije. Jer beba vuče svoje i samim tim žena je, da kažem, za trećinu opterećenija u odnosu na period van trudnoće”, rekla je dr Ivana Anđić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Direktna izloženost nezaštićenih delova kože suncu u najtoplijem delu dana povećava rizik dobijanja karcinoma kože, podsetila je dr Anđić. Osim zdravstvenih, izlaganje suncu u vreme kada je ono najjače, trudnicama nije preporučljivo i iz estetskih razloga.

“U toku trudnoće se luče određeni hormoni koji i ukoliko se žena ne izlaže suncu, mogu da izazovu pegice, flekice, to su te trudničke melazme posebno na licu, a ukoliko se ona izloži i pored zaštitnog faktora, one mogu biti značajno izraženije”, istakla je dr Anđić.

Što se odlaska na letovanje tiče, ukoliko žena nema zdravstvenih problema, period do 8. meseca trudnoće je sasvim bezbedan. Dr Anđić trudnicama ne preporučuje kupanje na bazenima ili zatvorenim kipalištima, ali preporučuje boravak na planinama ili na moru.

“More u sebi sadrži velike količine kvalitetnih i dobrih algi koje mogu samo da nam koriste, naravno, morska so, zdravija je nego bilo šta drugo, tako da ja preporučujem odlazak na letovanje, ali uz kupanje isključivo u slanoj vodi, odlazak u neke toplije krajeve, da ta voda nije prehladna i, svakako, voditi računa o ujedima insekata, o ubodu ježa i sličnim stvarima o kojim atreba voditi računa i van trudnoće”, navela je dr Anđić.

Organizam trudnice teže se adaptira na promenu, upozorila je dr Anđić. Stoga one moraju biti opreznije i prilikom boravka u klimatizovanim prostorijama, jer nagle temperaturne razlike veće od 5 do 7 stepeni mogu izazvati glavobolje, neprijatan osećaj u organizmu, ali i sinusitis ili prehladu, što u krajnjoj liniji može dovesti do rizika po zdravlje bebe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.