Ugovoreni brakovi nisu romska tradicija

VIDEO K9: U svetu se godišnje sklopi 12 miliona dečijih brakova. Posledice su velike a ovakav oblik braka je posledica siromaštva i zbog toga se najčešće vezuje za romsku populaciju, iako se on specifičan za sve nacije, kažu u Udruženju romskih studenata.

0
23

Iako se dečiji i ugovoreni brakova najčešće vezuju za romsku populaciju, ovaj fenomen je karakterističan za gotovo sve nacije. Najveći broj dečijih brakova se sklopi u Istočnoj aziji, Africi i Latinskoj americi. Međutim, ugovoreni i dečiji brakovi se najčešće vezuju za romsku populaciju jer je ovaj fenomen posledica ekstremnog siromaštva, pojašnjavaju u Udruženju romskih studenata.

Međutim, nije svaki dečiji brak ugovoren. U svetu se godišnje sklopi oko 12 miliona dečijih brakova, navodi Vinka Žunić iz Udruženja romskih studenata. Dodaje da godine dece koja stupaju u brak variraju od 11 do 18 a pojašnjava i zbog čega dolazi do ugovorenih brakova.

Posledice su, kaže Žunić, velike – od osnih zdravtsvenih pa do socio-ekonomskih, a rešenja, dodaje, i dalje nisu adekvatna.

U razvijenim zemlja dečiji brakovi su gotovo iskorenjeni, u državama u tranziciji sve ih je manje, dok su u onim najsiromašnijim društvima dečiji brakovi i dalje visoko zastupljeni.

Stoga, zaključuje Žunić, borba protiv siromaštva je i borba protiv ugovorenih i dečijih brakova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.