Ugostitelji poštuju Pravilnik za zaštitu od požara

VIDEO K9: Novi Pravilnik za zaštitu ugostiteljskih objekata od požara, koji se primenjuje od 30. marta ove godine, propisao je da su svi ugostiteljski objekti morali sprovesti propisane organizacione mere do 29. aprila ove godine, što su ugostitelji, kako kažu, ispoštovali.

0
238

Novi Pravilnik o tehničkim normativima za zaštitu ugostiteljskih objekata od požara u primeni je od 30. marta 2019. godine.

Ovim pravilnikom bliže su uređeni tehnički normativi bezbednosti od požara za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju ugostiteljskih objekata. Novi pravilnik, između ostalog, nalaže da svaki zaposleni u ugostiteljskim objektima mora imati položenu obuku za protivpožarnu zaštitu.

“Ta osnovna obuka se realizuje u dogovoru sa poslodavcem. On poziva nas i organizuje obuku koja traje jedan dan i sastoji se iz teorijske i praktične obuke. To stečeno znanje se proverava testovima i primenom vatrogasnim aparatom, upoznaju se sa sprovođenjem evakuacije u tim objektima, i svaka obuka je prilagođena objektu u kojem se obuka vrši”, pojasnila j eDanijela Plužarov, sekretarka Vatrogasnog saveza Novog Sada.

Nakon položenog testa i obuke, kako je rekla, zaposleni dobijaju dokaze o položenom testu, koji je potrebno da obnove na svake tri godine. Ovu meru propisivao je i prethodni pravilnik, ali ona nije striktno poštovana, kako je rekla, a novim Pravilnikom žele da svest o potrebi obuke zaposlenih protiv požara dignu na jedan viši nivo.

Važnosti obuke za zaštitu od požara svesni su i ugostitelji koji, kako kažu, savesno odlaze na obuku.

“Osnovna stvar jeste da niko ne želi da mu se bilo kakava neprijatnost u lokalu desi i svi vodimo računa da bezbednost i samih zaposlenih i radnika bude na dobrom nivou. Što se tiče udruženja, svi su oni u principu već odavno u skladu i sa prethodnim pravilnikom i ovim sada izmenama, svi imaju agencije koje su zadužene za praćenje toga, oni u roku od svakih mesec dana ili većem roku kontrolišu rad i sve šta je potrebno da se ispoštuje pravilnik o protivpožarnoj zaštiti”, naveo je Dragan Stanojević, predsednik gradskog Udruženja ugostitelja.

Svi zaposleni, kako je rekao, osposobljeni su za sprovođenje zaštite od požara, dok je svaki novi zaposleni u obavezi da prođe kroz ovu obuku.

Pored povećane svesti o značaju obuke, visoke kazne za nepoštovanje Pravilnika, prema njegovim rečima, su dodatni motiv ugostiteljima za njegovo doslovno poštovanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.