Udruženje Roma Novi Bečej obeležilo Dan borbe protiv rasizma

Povodom 21. marta, Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, aktivisti i članovi Udruženja Roma Novi Bečej organizovali su ulični marš u centru Novog Bečeja, uz transparente i natpise protiv rasizma, diskriminacije i nasilja nad ženama. Ove aktivnosti Udruženja Roma Novi Bečej, kao i svake godine, imaju za cilj da podsete javnost i predstavnike relevantnih institucija na još uvek prisutni rasizam i diskriminaciju prema pripadnicima romske nacionalnosti, kažu u ovom udruženju.

0
640

U Udruženju Roma Novi Bečej podsećaju da je u toku mesec ženskog romskog aktivizma, koji počinje 8. marta Međunarodnim danom žena i traje do 8. aprila, kada se obeležava Svetski dan Roma, a u okviru ovog meseca sprovode brojne aktivnosti u vidu radionica, uličnih akcija, okupljanja i uličnih marševa.

“Jedan od uličnih marševa je i ovaj, povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, koji smo organizovali u podne. Okupili smo oko četrdeset učesnika, prošetali smo kroz Novi Bečej sa porukama protiv rasizma, diskriminacije i nasilja, sa ciljem ukazivanja na diskriminaciju i rasizam prema zajednici Roma“, rekla je Vesna Ćerimović, aktivistkinja Udruženja Roma Novi Bečej.

Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej, 21. mart smatra izuzetno važnim danom za sve Rome i Romkinje, naročito jer se obeležava u toku meseca ženskog romskog aktivizma koji traje do 8. aprila kada se obeležava Svetski dan Roma.

„Ponosne smo što sada već tradicionalno obeležavamo ovaj dan. Možemo da vidimo da su sa nama mladi romske nacionalnosti i oni koji to nisu, dečaci i devojčice iz srednje škole, tu su naše drugarice iz Beograda, u znak solidarnosti. Zajedno šaljemo poruku da nećemo tolerisati rasizam, da tražimo da se zaustave diskriminacija i rasizam u institucijama, kao i da se ne koriste dvostruki aršini za ljude različite boje kože. Svi smo mi isti i ženska prava su ljudska prava, uopšte ljudska prava su prava svakog čoveka. Ovaj skup je zato veoma važan za naš rad i naš život“, istakla je ona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.