Udruženja sindikata penzionera Srbije: Zbog nevraćanja otetog idemo u Strazbur

Penzioneri Srbije će zaštitu svojih prava tražitu od evropskog suda u Strazburu jer vlast u Srbiji ne želi da razgovara o vraćanju "otetog dela penzije", rekao je juče u Kragujevcu predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihailo Radović.

215

Udruženje sindikata penzionera za Šumadijski okrug je u Kragujevcu održalo tribinu o načinu da penzioneri sudskim putem izdejstvuju da im se nadoknadi šteta usled primene zakona kojim su u poslednje četiri godine bile umanjene penzije veće od 25.000 dinara.

“Poznato je da se Strazburu možemo obratiti tek kada iskoristimo sve nadležne institucije u Srbiji, pa nas zbog toga koče. To je sada jedna igranka. Našu drugu inicijativu za poništenje protivustavnog zakona o privremenom umanjenju penzija, podnetu 2016. godine, Ustavni sud Srbije ne rešava jer ne sme. I sada jednostavno ćute”, kazao je Radović.

On je naveo da Ustavni sud na dve podnete inicijative ne odgovara već pet godina, da se ne bi stekli proceduralni uslovi za obraćanje penzionera sudu u Strazburu.

Potpredsednik Udruženja za ustavno-pravna pitanja, Zoran Ivošević je rekao da je Zakon o privremenom uređivanju isplate penzija “uneredio” isplatu penzija u Srbiji, i da je Ustavni sud vrlo brzo mogao da ga oceni neustavnim.

Prema rečima Ivoševića, iako je nedavno ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija, “oduzeti deo penzije ipak neće biti vraćen jer je ostao Član 3. iz poništenog zakona koji potvrdjuje da je ta isplata bila konačna”.

“Očekujemo da ćemo dobiti pravo na sudu u Strazburu. Tek tada će penzije moći da budu vraćene u punom iznosu”, rekao je Ivošević.

On očekuje da će oduzeti deo penzija biti vraćen penzionerima, ili naslednicima onih koji su u međuvremenu umrli.

Narodni poslanik Pokreta centra Vladimir Djurić je rekao novinarima da je jedino pošteno da se sve oduzeto smatra pozajmicom i da svaki dinar od penzija “u rukama vlasti” bude penzionerima vraćen sa kamatom za sve vreme trajanja umanjenja penzija.

Prema njegovim rečima, radi se o iznosu od oko 100 milijardi dinara. (Beta9

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.