Udruženja: Ne dustajemo od svoje dece

VIDEO K9: Pitanje sudbine nestalih beba u Srbiji naći će se na dnevnom redu Saveta Evrope ponovo 1. decembra. Udruženja roditelja nestale dece uputila su obaveštenje da do danas država po tom pitanju nije uradila ništa, rekla je u emisiji Otvoreni ekran Ana Pejić iz Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine.

0
289

Tri od četiri udruženja roditelja nestalih beba, koliko ih ima u našoj zemlji, kao i predstavnici roditelja koji nisu u udruženjima, na konferenciji za novinare nedavno održanoj u Beogradu izneli su svoje zahteve, od kojih je prvi povlačenje iz skupštinske procedure zakona o ovoj problematici.

“Taj mali zakon koji akcenat stavlja na odštetu od 10.000 evra, koliko mi roditelji treba da dobijemo bez utvrđivanja statusa šta se desilo sa našim detetom. Znači, ako sud donese odluku da se ne može utvrditi, dobijemo pare i priča je završena”, navela je Pejić.

Roditelji, stoga, zahtevaju izradu novog zakona koji bi bio rađen u saradnji s predstavnicima roditelja nestale dece i koji bi pre svega stavio akcenat na istragu, ali i kaznu onih čija bi odgovornost bila utvrđena.

“Drugi je zahtev da se u Srbiji oformi DNK registar, baza podataka u koju bismo mi besplatno dali svoju DNK, kao i usvojena deca, koja su naša ciljna grupa i koja ne znaju da nama pripadaju”, rekla je Pejić.

Takav DNK registar bi, prema njenim rečima, morao biti dostupan, kako našoj, zako i svetskoj bazi podataka, jer su roditelji uvereni da je veliki broj njihove dece završio u inostranstvu. Treći zahtev odnosi se na obezbeđivanje besplatne pravne pomoći i besplatna dostupnost dokumentaciji.

Roditelji nestalih beba, kako je istakla, svesni su da mnogo traže, ali od svojih zahteva neće odustati. Naredni koraci bi, prema rečima Pejić, mogli biti javno etiketiranje imena do kojih su došli u svojim internim istragama, kao i protesti pred Vladom Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.