Učinak novogodišnjih manifestacija, stiže i Festival ljubavi

VIDEO K9: Ove zime Novi Sad je bio u znaku festivala. Turističke atrakcije i novogodišnje čarolije i programi su obeležili pretpraznični period. Što se decembra tiče, zabeležen je porast broja turista, kao i broj poseta na festivalskim lokacijama. Ovakvi trendovi odrazili su se i na privredu, koja beleži rast boravišnih taksi od čak 16 miliona dinara više nego u 2015. godini.

0
407

Ove godine prvi put je Nova godina iskorištena kao značajan turistički proizvod, ističe direktor Turističke agencije Novi Sad Branislav Knežević.

Sa kvalitetnim sadržajem i programom uspeli su da animiraju ne samo turiste nego i Novosađane. Kako navodi, u odnosu na 2015. godinu beleži se porast dolaska stranih turista u Novi Sad 32,2% , a što se tiče domaćih turista rast je iznosio 4,7%, pokazuje statistika za prvih 11 meseci 2016. godine.

“Ono što je važno da napomenem da smo u decembru imali posetu turista najviše iz regiona. I to zemlje Slovenija, Hrvatska, Bosna, Bugarska, Mađarska, Rumunija, Crna gora, Nemačka, Austrija. Ono što je zanimljivo da smo imali značaj broj gostiju iz Grčke i Rumunije jer oni tradicionalno dolaze kada su u pitanju novogodišnji praznici. Takođe, značajan podatak je da je broj noćenja za 2015. iznosio 297.000, a prema podacima zvaničnim Zavoda za statistiku, broj noćenja u 2016 godini u prvih 11 meseci je iznosio 325.000. Doduše, još čekamo podatke za decembar. Prema nekoj našoj analizi, očekujemo da ćemo imati u 2016. godini negde oko 350.000 noćenja, što je za nekih 50.000 noćenja više nego za 2015. godinu”, istakao je Knežević.

Novi Sad je, zahvaljujući ovim manifestacijama, bio pravi turistički bum u predhodnom periodu, smatra Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu.

“Da smo uspeli da privučemo velik broj turista, da su turisti dolazili u Novi Sad da se voze fijakerom, slikaju ispred raspevane jelke, porodice su iz cele Srbije dolazile na klizalište u Dunavskom parku. To je jako bitno za turizam, za privredu grada, pre svega. Ono što vam ja mogu reći da je, na primer, naplata boravišne takse u 2016. u odnosu na 2015. veća za 16.000.000 dinara. Decembar i januar su skoro duplirani kada je reč o boravišnoj taksi. To znači da su hoteli bili puni, da su više posla imali ugostitelji, da su više posla imali trgovci”, naveo je Radojević.

Radojević je istakako kako će i u budućem periodu podržavati sve manifestacije koje mogu doprineti privredi i razvoju turizma grada. Cilje je, kako navodi, da se iskoriste meseci koji inače nisu turistički aktuelni, poput februara koji dolazi.

“Imajući u vidu da smo proglašeni EPK 2021, a i usvojili smo Strategiju kulturnog razvoja grada u periodu od 2016. do 2026. godine, najvažniji dokument za kulturu grada. Manifestacije koje su održane u našem grada, a u vezi sa obeležavanjem novogodišnjih praznika, kao što je Winterfest, takođe su noviteti u programu kulturno-zabavnih događaja u Novom Sadu i ja verujem da će te manifestacije nastaviti da žive, odnosno da će održati i u godinama koje su pred nama”, kazao je Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Ovom prilikom je i najvaljen “Festival ljubavi” koji počinje u februaru. Jelku će zameniti cvetni aranžman, dok sva dekoracija na Trgu će biti u znaku ljubavi. Svi venčani parovi u 2016. godini imaće priliku da učestvuju u nagradnoj igri tokom festivala.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.