Učenje kineskog jezika sve popularnije

VIDEO K9: Učenje kineskog jezika sve je popularnije među mladima u Novom Sadu, kako za one nešto starije, kojima je Kina nova poslovna destinacija, tako i za mlađe, koje učenje ovog jezika privlači zbog njegove egzotičnosti.

0
245

U saradnji sa Konfucijevim institutom Univerziteta u Novom Sadu, Gradska biblioteka je za učenike nižih razreda osnovnih škola već tri godine zvanični centar za učenje kineskog jezika.

“Pored nas zvanični nastavni centri su, konkretno sve Novosadske gimnazije, OŠ ,,Đorđe Natošević” i ,,Jožef Atila”, Medicinska škola od ove jeseni, Karlovačka gimnazija i Filozofki fakultet, tako da veliki broj tačaka postoji u Novom Sadu na kojima se može učiti kineski jezik. Podelili smo nekako našu ciljnu grupu, prvenstveno decu i mlade po uzrastima i mi smo se opredelili da u susret upravo izađemo osnovnoškolcima”, rekla je Ljiljana Kosijer, bibliotekarka.

Zainteresovanih za kineski jezik i kulturu je mnogo, kažu u Gradskoj biblioteci gde trenutno ima pet grupa, abiće formirane još dve kako bi svima izašli u susret.

“Deci je to uglavnom nešto mistično, egzotično, njih privlači kineski jezik i kultura iz prostog razloga što je drugačija, neobična. Oni u početku nisu svesni da je to zaista jako teško i sama dinamika nastave je takva da oni ne osete to kao opterećenje. Oni uče kroz igru, dosta imaju radioničkog rada, časovi nisu namenjeni samo učenju jezika i jezičkih pravila, nego uče dosta o kineskoj kulturi i često imaju radionice na Filozofskom fakultetu gde se upoznaju sa kineskim specijalitetima, učestvuju u pravljenju hrane”, navela je Kosjer.

Radionice sečenja papira, kineska tehnika slikanja, vežbanje Taj-čija, predavanje o kineskom tradicionalnom pozorištu, sve je to deci veoma privlačno što je i, smatra Kosijer, razlog velikog inetesovanja za učenje ovog jezika u Novom Sadu. Časovi traju sat i po vremena i vode ih lektorke sa Konfucijevog instituta.

“I ono što je bitno napomenuti je da se nastava vodi na engleskom jeziku. Iz tog razloga, mi zahtevamo da deca budu bar drugi razred osnovne škole, jer je potrebno da znaju latinicu jer oni u početku ne uče odmah karaktere, mada većina dece dođe sa jako velikim ineresovanjem za karaktere jer je njima to neka slika koja jako lepo izgleda i ne konstatuju to kao slovo”, kazala je Kosjer.

Časovi kineskog jezika oragnizovani su za učenike od 2. do 4. razreda, a uslov je razumevanje engleskog jezika, a nastava počinje početkom oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.