Učenici od ove godine uče i o bezbednosti u saobraćaju

Od ove školske godine u okviru građanskog obrazovanja u osnovnim školama uvodi se novi sadržaj - bezbednost u saobraćaju.To je samo početak serije akcija da se saobraćajna kultura vrati u srednje i osnovne škole.

345

U poslednjih 10 godina u saobraćaju u Srbiji poginulo je 290 mališana, dok je čak 18.000 povređeno. Samo prošle godine stradalo je devetoro dece. Cilj Vlade Srbije je da, poput skandinavskih zemalja, nemamo poginule dece tokom godine.

Tri osnovna stuba u bezbedonsti saobraćaja su porodica, obrazovanje i saobraćajni sistem. Najslabija karika do ovog septembra bila je škola u kojoj je bezbednost saobraćaja izbacivana iz predmeta, iako je bila neophodna. Ta slika će se veoma brzo promeniti, kaže Zorana Mihalović, ministarka saobraćaja, telekomunikacija i građevine.

[quote_box_center]“U okviru građanskog vaspitanja deca će učiti jedan deo predmeta šta znaš o saobraćaju, što ne znači da neće ova tematika biti zastupljena kroz ostale predmete, ali i kroz građansko vaspitanje”, rekla je Mihalović.[/quote_box_center]

Još značajnija bi bila inicijativa stručnjaka da se deo vozačkog ispita, teoretski deo i prva pomoć, presele u poseban predmet za maturanate, koji bi posle mogli da deo praktičnog ispita sami polože i time roditelje rasterete polovine plaćanja vozačkog ispita koji sada košta oko 1.000 evra.

U školama predavači novih predmeta mogu biti stručnjaci, ali se veoma brzo mogu prekvalifikovati pojedini nastavnici koji su tehnološki višak.

Novac za izvođenje nastave trebalo bi da obezbedi lokalna samouprava iz fondova za saobraćajne prekršaje koji godišnje dostižu i nekoliko miliona evra. To je dovoljno da se maturanti bezbedno obuče i upute u sabraćaj jer će u protivnom zbog visoke cene voziti bez dozvole.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.