Učenici nagrađeni za priču na temu poslovice

VIDEO K9: U Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn“ u Novom Sadu juče su uručene nagrade pobednicima na pilot-konkursu OPENS-a za kratku priču na temu srpskih narodnih poslovica.

0
321

Novosadski srednjoškolci koji pohađaju nastavu na srpskom, mađarskom i slovačkom jeziku imali su zadatak da napišu kratku priču tako što će jednu od 20 ponuđenih poslovica interpretirati onako kako oni shvataju njeno značenje u skladu sa vremenom u kojem žive zadržavajući poruku mudrosti same poslovice.

Najuspešnijima su dodeljene nagrade, a prvu u iznosu od 60.000 dinara dobila je učenica Medicinske škole Anita Verbasi, koja je napisala priču o balerini na temu „Ako želiš jezgro, skloni ljusku“. Poklon paketima nagrađene su učenica Medicinske škole Miona Đurišić za priču na temu „Dobar glas daleko ide, a zao još dalje“ i Karolina Hardi iz Karlovačke gimnazije za priču „Đe nije mačke, tu i miši kolo vode“.

“I zapravo tim poslovicama se gradi most između naše prošlosti i puta u budućnosti. Lepa akcija koja neguje našu tradiciju, kulturu, jezik, pismo. Pokrajinska vlada je podržala takvu akciju kao što uvek podržava mlade ljude i veoma smo aktivni u omladinskoj politici. Podržavamo obrazovanje, znanje, put ka sticanju novih znanja”, kazao je tom prilikom Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Prema njegovim rečima, obrazovanje je jedan od prioriteta u našoj državi, jer budućnost Srbije počiva na mladim ljudima.

“I jedna od glavnih bitaka koja se ovih dana vodi u Srbiji jeste da mladi ostanu u ovoj zemlji, to jest stvaranje uslova za njihovo kvalitetno obrazovanje to jest stvaranje uslova da oni ovde nakon stečenog obrazovanja mogu da dobiju posao, mogu da zasnuju svoje porodice, mogu da imaju pristojan život”, naveo je Milićević.

Nagrađena priča biće pretvorena u animirani film, a OPENS je raspisao novi konkurs za kratke priče na kojem do 5. decembra mogu da učestvuju srednjoškolci iz cele Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.