Ubedljiva pobeda naprednjaka u Novom Sadu

VIDEO K9: Na jučerašnjih izborima za odbornike u Skupštini grada ubedljivu pobedu odnela je Srpska napredna stranka, a prema podacima Gradske izborne komisije, ukupno devet izbornih lista imaće svoje predstavnike u budućem sazivu gradskog parlamenta. Vlast će verovatno moći da formira SNS sama, ili uz eventualnu podršku neke od stranaka.

382

Iako se podaci Gradske izborne komisije u odnosu na izborne štabove pojedinih stranaka razlikuju, ono što je sigurno jeste da je svoje mesto u parlamentu obezbedilo šest izbornih lista.

Na prvom mestu je lista naprednjaka koja je osvojila nešto više od 40% glasova, na drugom je lista Saše Radulovića Dosta je bilo sa osvojenih skoro deset odsto glasova, treća po redu stranka koja ulazi u parlament je SRS sa osvojenih 8,5 %, zatim sledi lista socijalista koja je osvojila tek nešto više od 8% glasova. Peta lista koja ulazi u gradsku skupštinu je lista Lige socijaldemokrata Vojvodine, sa osvojenih 7 procenata, dok je prva iznad cenzusa lista Demokratske stranke. Ostale liste nisu prešle cenzus.

1. ALEKSANDAR VUČIĆ – SRBIJA POBEĐUJE
2. DOSTA JE BILO – SAŠA RADULOVIĆ
3. DR VOJISLAV ŠEŠELJ – SRPSKA RADIKALNA STRANKA
4. IVICA DAČIĆ – SPS,JS – DRAGAN MARKOVIĆ PALMA
5. LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJODINE
6. DEMOKRATSKA STRANKA

Iako su se preliminarni rezultati izbora u gradu čekali dugo, naprednajci su još sinoć znali kakvu vlast će formirati, na svim nivoima.

“Razgovaraćemo i sa drugim strankama, ali nećemo praviti kompromise po nekim pitanjima, po pitanjima ekonomskog razvoja, po pitanjima promene dosadašnje politike, izbora nove politike. Novoj politici u Vojvodini su građani dali mandat”, rekao je Igor Mirović.

Mirović je istakao da razgovori tek slede, te da je još uvek sve neizvesno. Posmatrano kroz mandate, prema preliminarnim podacima koje je SNS sinoć izneo, raspored u mandatima u gradskom parlamentu mogao bi izgledati ovako: SNS je osvojila polovinu mandata (39), po osam mandata su osvojile SRS i SPS – JS, šest mandata LSV, tri mandata DS. Mandate će kao manjinske stranke dobiti i Zelena stranka, Savez vojvođanskih Mađara i Ni jedan od ponuđenih odgovora, koji će imati po jedan mandat. To znači da će vlast verovatno moći da formira SNS sama, ili uz eventualnu podršku neke od stranaka.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.