U Zrenjaninu obeležena 101 godina Srpskog narodnog odbora

VIDEO K9: Polaganjem venaca i prigodnim programom u Zrenjaninu je obeležena sto prva godišnjica od osnivanja Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku.

55

Srpski narodni odbor osnovan je u Velikom Bečkereku 31.oktobra 1918. godine i bio je prvi na teritoriji Vojvodine u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji.

Obeležavanje sto prve godišnjice počelo je u prepodnevnim satima svečanom liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu a nastavljeno je polaganjem venaca i prigodnim obraćanjem u porti hrama i ispred kuće dr Slavka Županskog, vođe narodnog pokreta Srba u to vreme i jednog od osnivača Srpskog narodnog odbora, gde se, između ostalog, govorilo i o njegovom liku i delu.

O značaju obeležavanja pomenutog datuma govorio je i Milan Bjelogrlić, predsednik Društva prijatelja Matice srpske.

Obeležavanje sto prve godišnjice nastavljeno je u popodnevnim časovima svečanom akademijom i koncertom operske dive Jadranke Jovanović u NP Toša Jovanović.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je na značaj obeležavanja današnjeg datuma.

Koncert u NP Toša Jovanović simbolično je nazvan ,,Srbija u svetu-svet u Srbiji’’ jer je Jadranka Jovanović želela da da značaj Srbiji ali i ovom danu koji je važan za Zrenjanin. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.