U Zrenjaninu obeležena 101 godina Srpskog narodnog odbora

VIDEO K9: Polaganjem venaca i prigodnim programom u Zrenjaninu je obeležena sto prva godišnjica od osnivanja Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku.

0
130

Srpski narodni odbor osnovan je u Velikom Bečkereku 31.oktobra 1918. godine i bio je prvi na teritoriji Vojvodine u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji.

Obeležavanje sto prve godišnjice počelo je u prepodnevnim satima svečanom liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu a nastavljeno je polaganjem venaca i prigodnim obraćanjem u porti hrama i ispred kuće dr Slavka Županskog, vođe narodnog pokreta Srba u to vreme i jednog od osnivača Srpskog narodnog odbora, gde se, između ostalog, govorilo i o njegovom liku i delu.

O značaju obeležavanja pomenutog datuma govorio je i Milan Bjelogrlić, predsednik Društva prijatelja Matice srpske.

Obeležavanje sto prve godišnjice nastavljeno je u popodnevnim časovima svečanom akademijom i koncertom operske dive Jadranke Jovanović u NP Toša Jovanović.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je na značaj obeležavanja današnjeg datuma.

Koncert u NP Toša Jovanović simbolično je nazvan ,,Srbija u svetu-svet u Srbiji’’ jer je Jadranka Jovanović želela da da značaj Srbiji ali i ovom danu koji je važan za Zrenjanin. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.