U Zrenjaninu javna rasprava o Danu AP Vojvodine

VIDEO K9: U Zrenjaninu je danas održana javna rasprava o Nacrtu pokrajinske odluke o Danu Vojvodine. Ovo je, nakon Rume, druga javna rasprava o tome da 25. novembar bude proglašen Danom pokrajine.

285

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu održana je druga javna rasprava o Nacrtu pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju Dana AP Vojvodine i drugih dana od pokrajinskog značaja.

O Nacrtu odluke i značaju ovih datuma govorio je direktor Muzeja Vojvodine, istoričar dr Drago Njegovan, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu dr Nebojša Kuzmanović i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Nacrtom odluke predloženo je, podsetimo, da se kao Dan AP Vojvodine svečano obeležava 25. novembar, dan na koji je 1918. godine Velika narodna skupština, održana u Novom Sadu, proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji. Takođe je predviđeno da se, kao datumi od pokrajinskog značaja, obeležavaju i 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, kao i 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

Javna rasprava o nacrtu ove odluke održana je 3. aprila u Rumi, a osim u Zrenjaninu, jedna će biti održana i u utorak, 17. aprila u Novom sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.