U znak Češke besede Novi Sad

VIDEO K9: „Češka beseda Novi Sad“, udruženje građana osnovano pre dve godine u Novom Sadu, predstavilo se proteklog vikenda sugrađanima kroz zanimljive izložbe u okviru projekta „Novosadske radosti 2020.“ Glavni cilj tog projekta je da široj publici približi češku kulturu i češki jezik.

26

Kulturno-umetničko veče „Novosadske radosti 2020.“ u Eđšegu organizivala je u subotu “Češka beseda Novi Sad” koja je sugrađanima predstavila dve izložbe i brojna češka udruženja iz Vojvodine, Beograda, Šumadije i Banjaluke, koja su nastupila svojim programom plesnog, muzičkog i scenskog karaktera.

Pažnju publike privukle su i  izložbe “Lični predmeti naših predaka” sačinjena od eksponata u vlasništvu članova udruženja, kao i “Ezopove basne” češkog ilustratora i slikara Jozefa Lade.

Udruženje „Češka beseda Novi Sad“ radi na negovanju i unapređenju češkog jezika, kulture i tradicije, edukacije i informisanja češke zajednice, kao i šire javnosti u Srbiji, a članovi udruženja, kako ističu, imaju želju da pomognu širenju i prepoznavanju češke kulture u Novom Sadu, Srbiji i regionu.

U okviru manifestacije „Novosadske radosti“, u Zbirci strane umetnosti Muzeja Grada Novog Sada otvorena je zložba „Češko staklo“, kolekcija Borislava Šoše koju čine replike izrađene prema originalnim predmetima firme Loetz iz mesta Klašterski Mlin u Češkoj.

Izloženi predmeti ponavljaju čuvenu secesijsku kolekciju Phenomen, koja je osvojila Grand Prix na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine i zlatnu medalju na Svetskoj izložbi u Sent Luisu 1904. godine, a otvaranju izložbe u Novom sadu prisustvovao je i ambasador Republike Češke u Srbiji Tomaš Kuhte.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.