U vojsku – dobrovoljno ili obavezno

VIDEO K9: Ministarstvo odbrane demantovalo je pisanje pojedinih beogradskih medija da bi Srbija od sledeće godine mogla ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka.

0
241

Obavezno služenje vojnog roka Vlada Srbije ukinula je 2011. godine i od tada su u Vojsci Srbije skoro stalno otvoreni Konkursi za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, kao i kurs rezervnih oficira.

“To je tradicionalna aktivnost koju Centar Ministarstva sprovodi i mi primamo prijave zainteresovanih kandidata koji žele dobrovoljno da služe vojni rok sa oružjem, obrađujemo ih i nakraju upućujemo na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem”, naveo je major Darko Crljenica, načelnik Centra MO Novi Sad.

Zakonski propisano služenje vojnog roka, kao i kursa rezervnih oficira je šest meseci, a pravo prijavljivanja imaju državljani Republike Srbije starosti od 19 do 30 godina koji ispunjavaju uslove konkursa. Nakon potpisivanja ugovora, kandidat odlazi u neki od centara za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu ili Leskovcu.

“Sve informacije od javnog značaja objavljene su na sajtu Ministarstva odbrane i tamo mogu svi da se upoznaju i vide, i sa konkursom i sa uslovima, sa opštim i sa posebnim uslovima. Najneposredniji, znači izvor podataka smo mi ovde u Centru Ministarstva odbrane, Braće Jovandić 4. I u svim našim kancelarijma Ministarstva odbrane na teritoriji Južno Bačkog upravnog okruga gde svako ko je zainteresovan može, svakog radnog dana, da dođe, da se raspita, da dobije materijla, da dobije detaljnija objašnjenja, uputstva i smernice i da nakon toga donese svoju odluku”, rekao je Crljenica.

O vraćanju obaveznog služenja vojnog roka u javnosti se govori već duže vreme, a protivargumenti se uglavnom svode na ekonomsku neisplativost. U Ministarstvu odbrane kažu da je vraćanje vojnog roka politička i ekonomska odluka koja ne može biti doneta bez uvažavanja svih faktora koji na nju utiču.

Služenje vojnog roka u Srbiji za sada je dobrovoljno i na konkurs mogu ravnopravno da se prijavljuju žene i muškarci.

Major Crljenica podseća da je služenje vojnog roka sa oružjem jedan od preduslova za zasnivanje radnog odnosa u jedinicama Vojske Srbije u statusu profesionalnog vojnika, što je u današnje vreme motiv više za prijavu nezaposlenim mladim ljudima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.