U Vilovu obnovljen spomenik najhrabrijim pilotima

U selu Vilovu u opštini Titel je danas obeležena godišnjica herojske smrti palih pilota Kraljevine Jugoslavije koji su se suprotstavili avijaciji nacističke Nemačke tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941.

850

Na mestu gde se odigrala jedna od vazdušnih bitaka, nakon Drugog svetskog rata je podignut spomenik, koji je nakon dugogodišnje zapuštenosti skoro potpuno oronuo i zarastao u korov. Opština Titel je, u sklopu priprema za obeležavanje godišnjice, obnovila spomenik i uredila okolinu.

– Spomenik je toliko bio zapušten da je ličio na ruglo, a ove godine mu je vraćen stari sjaj. To je najmanje što smo mogli da učinimo za pilote stradale u odbrani zemlje – kaže predsednik opštine Titel Dragan Božić.

Tog danas su najhrabriji piloti odmah nakon napada na Beograd poleteli da napadnu nemačke aerodrome kod Arada. Oborili su nekoliko letelica Trećag Rajha, ali su i sami srušeni. Na spomeniku piše da je jedan od njih oboren kod sela Gardinovaca, gde su ga našli meštani sa praznim pištoljem u stisnutoj ruci. „Nije se predavao do poslednjeg trenutka“, stoji na spomeniku.

Ovi događaji su kasnije nazvani zajedničkim imenom Aprilski rat. Nemačke, italijanske i mađarske trupe prodrle su na teritoriju Jugoslavije iz pravca Italije, Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Albanije. Rat je završen 17. aprila 1941. kapitulacijom, okupacijom i podelom Jugoslavije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.