U Trebinju obeležena 30. godišnjica ubistva Srđana Aleksića

Članovi porodice, prijatelji i predstavnici lokalne vlasti u Trebinju su obeležili 30. godišnjicu smrti Srđana Aleksića, ubijenog u tom gradu jer je branio prijatelja Bošnjaka, Alena Glavovića.

0
54

Otac ubijenog mladića Rade Aleksić rekao je, posle polaganja cveća na Srđanov grob, da delo njegovog sina treba da služi “kao putokaz za dobrotu i uništenje zla”.

“Kad posmatram mlade koji priznaju Srđana, znam da on nije umro. Dobro bi bilo da nikad ne umre nijedno delo kao što je njegovo. Teško je, ali kad bismo mlade tako vaspitavali, to bi se desilo”, kazao je Rade Aleksić.

Predsednik Skupštine Trebinja Dragoslav Banjak naveo je da je Srđan Aleksić dao život štiteći slabijeg.

“Sećanja na Srđana, i na mnoge druge heroje koji su napravili sličan postupak, pomaže da se razumeju strahote rata i stepen bezumlja koji ga prati. Na drugoj strani, pomaže da se ljudi zbliže”, naveo je Banjak.

Srđan Aleksić je umro u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od povreda koje mu je šest dana ranije u centru Trebinja nanela grupa pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, jer je branio Glavovića.

Dana 21. januara 1993. godine četvorica pripadnika VRS počeli su da maltretiraju i tuku Glavovića. Srđan im je prišao i rekao da ostave čoveka na miru, na šta su se oni okrenuli prema njemu i počeli da ga krvnički prebijaju i udaraju kundacima pušaka. Srđan je pao u komu i nakon šest dana izdahnuo u bolnici. Alen Glavović je uspeo da pobegne i danas sa porodicom živi u Švedskoj. Svake godine posećuje Srđanov grob i ostavlja cveće na njemu.

Srđanov otac tada je napisao čitulju u kojoj je naveo: “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”.

Jedan od četvorice napadača, koji su pretukli Aleksića, poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica osuđena na po dve godine i četiri meseca zatvora.

U zemljama bivše Jugoslavije ime Srđana Aleksića nose mnoge ulice i trgovi, ali u Trebinju nema ni ulicu ni spomen ploču.

Aleksiću je 2007. u Sarajevu posthumno dodeljena Povelja Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

U spomen na Aleksića ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izveštavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.

Inspirisan likom i delom Srđana Aleksića, beogradski reditelj Srdan Golubović snimio je film “Krugovi”.

Srđan Aleksić imao je 26 godina kada je ubijen.

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.