U toku prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka

VIDEO K9: Od 2011. godine služenje vojnog roka nije obaveza, ali svako ko želi, bez obzira na pol, može da odsluži vojsku.

0
958

Prema nezvaničnim podacima, svake godine u Srbiji se za služenje vojnog roka prijavi oko 1.600 mladića i devojaka, a u toku je prijava kandidata za septembarski uputni rok.

Centar Ministarstva odbrane Novi Sad trenutno vrši prijem i selekciju kandidata koji se prijavljuju na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem za septembarski uputni rok u trajanju od 6 meseci.

“Vojni rok se služi u Centrima za obuku. Znači prvih mesec ipo dana svaki vojnik se upućuje u Centar za obuku. Mi najčešće upućujemo u Centar za obuku Sombor, gde se završava osnovna individualna obuka. Nakon toga svako u skladu sa svojim vojno evidencionim specijalnosti se upućuje u specijalističke centre za obuku koji su od Kruševca, Požarevca i poslednja tri meseca sada kandidati služe u jedinicama Vojske Srbije, gde konkretno izvršavaju dužnosti za koje se u prethodna tri meseca obuče”, rekao je major Darko Crljenica iz Centra Ministarstva odbrane u Novom Sadu. 

U skladu sa propisanim pravilnikom sva lica u toku dobrovoljnog služenja vojnog roka, dobijaju novčanu nadoknadu.

Nakon odluženja roka, vojnici dobijaju određene obaveze, ali otvaraju im se i nove mogućnosti.

“Oni dobijaju određene obaveze, jer su osposobljeni i mogu biti raspoređeni na ratni raspored u ratne jedinice Vojske Srbije, samo u slučaju da ratne jedinice iskažu potrebu za tim. To su dužnosti, a imaju i prava u odnosu na svoje druge vršnjake, oni mogu da konkurišu za prijem u profesionalnu službu u jedinice Vojske Srbije , u skladu sa raspisanim konkursima i mogu da postanu profesionalni vojnici i da tako nastave svoju profesionalnu karijeru, odnosno svoj neki životni put”, objašnjava major Crljenica. 

Služenje vojnog roka sa oružjem, kako kaže, oduvek je predstavljalo izazov.Više informacija dostupno je na sajtu Ministarstva odbrane www.mod.gov.rs

“Kroz služenje vojnog roka svako može da oceni sebe, svoje sposobnosti, svoje mogućnosti i da očvrsne i da se pripremi za možda neke veće probleme koji ga čekaju u životu. U svakom slučaju iskustva koja mi imamo u Centru Ministarstva Novi Sad, lica koja se vrate sa dobrovoljnog služenja vojnog roka su pozitivna i svi su da kažem oduševljeni sa svim onim što su proživeli i na neki način to ih sprema i za dalji život”, naveo je on. 

U garnizonu Novi Sad trenutno ima otvorenih radna mesta za profesionalne vojnike.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.