U toku prijave za Blogeramu

VIDEO K9: U toku su prijave za treći po redu besplatni kurs kreativnog pisanja, Blogerama, koji je namenjen maturantima srednjih škola. Blogeramu organizuju Matica srpska i Filozofski fakultet, a za cilj ima približavanje kulture lepog pisanja i čitanja srednjoškolcima.

0
364

Blog je fluidan žanr koji može da se manifestuje kroz različite oblike pripovedanja, zbog čega su se organizatori i odlučili da zainteresovane đake završnih razreda srednjih škola poduče ovoj formi.

“To znači da može da se manifestuje kroz različite oblike pripovedanja ili pisanog izražavanja. Može da bude kratka priča, esej, što najčešće i jeste, kratak internet esej, može da se realizuje u obliku poezije, video zapisa, scenarija, video igara i vrlo je popularan među srednjoškolcima. Tu treba naglasiti da se mi ne bavimo blogom u onom negativnom kontekstu kakav se najčešće probudi kada se čuje ta reč ‘blog’, pa mnogi pomisle na popularne blogove, na neke tekstove koji reklamiraju neke proizvode, ovde je reč, ipak, o umetnosti i o jednoj vrsti kvaliteta mišljenja koji je prisutan u tim tekstovima”, objasnio je Marko Tošović, predavač na Blogerami.

Iskustva sa mladima koji su prošli ovaj kurs u prethodne dve godine su pozitivna, istakao je Tošović. Interesovanje za Blogeramu raste iz godine u godinu i iako su prijave za kurs tek počele, do sada imaju preko 20 učenika zainteresovanih za kreativno pisanje blogova.

“Prva blogerama, pravo da vam kažem, nismo ni mi sami znali kako će izgledati, nismo znali kako će se to ‘primiti’ i dopasti srednjoškolcima. Međutim, već sledeće su imale duplo više polaznika nego prve. Ove godine već sada imamo, a tek smo obišli nekoliko škola, prijavljenih kandidata kao prve godine”, kaže Tošović.

Za pisanje blogova nije potrebno posebno predznanje, a predavači su do sada, kako je rekao, bili prijatno iznenađeni opštim znanjem i interesovanjem polaznika za književnost i kulturu. Sam kurs počeće u drugoj polovini oktobra i trajaće kraja januara ili početka februara.

 

“Realizuje se na svake dve nedelje, svake druge nedelje imamo časove, a u tom periodu autori, odnosno polaznici kursa pišu svoje tekstove, gde ih mi opterećujemo nekim stilskim ili misaonim vežbama u okviru kojih oni moraju te svoje tekstove da realizuju. Poslednji čas imamo u Svečanoj sali Matice srpske, gde najbolji radovi koji nastanu u toku tog našeg tromesečnog druženja budu javno pročitani pred jednim širim auditorijumom”, rekao je on.

Radovi dosadašnjih autora mogu se naći na sajtu www.blogerama.ff.uns.rs, a oni koji budu nastali ove godine biće objavljeni na sajtu Centra za istraživanje i popularizaciju srpske književnosti. Učenici zainteresovani za predstojeću Blogeramu mogu se prijaviti preko Fejsbuk grupe Blogerama ili putem mejla [email protected].

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.