U toku obnova fasade Vladičanskog dvora

VIDEO K9: Oko Vladičanskog dvora u Novom Sadu postavljene su skele koje označavaju početak obnove fasade ovog objekta podugnutog pre više od jednog veka.

0
245

Pokrajinski zavod za zaštitu kulture i Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada započeli su obnovu fasade Vladičanskog dvora u zajedničkom projektu vrednom skoro 62 miliona dinara.

Radovi na fasadi koja je karakteristična po svojim crvenim pločama, planirani su u tri faze, obnovu istočen, zapadne i južne fasade objekta. Izvođač radova u prvoj fazi je beogradsko preduzeće KOTO doo.

Projektovanje i stručni nadzor povereni su Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, a konzervatorski nadzor gradskom Zavodu. Završetak radova planiran je do kraja ove godine.

Vladičanski dvor podignut je 1901. godine i delo je arhitekte Vladimira Nikolića, koji je projektovao i Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj”.

Pri njegovom projektovanju i stilizaciji iskorišćena su vizantijska i srpska srednjovekovna iskustva, a posebna pažnja posvećena je rešenju glavne fasade na kojoj je i glavni ulaz iz Zmaj Jovine ulice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.