U toku konkursi za vojne škole

VIDEO K9: Ukoliko nakon školovanja žele siguran posao, onda su vojne škole i akademije pravi izbor za naše srednjoškolce, poručuju iz Vojske Srbije. U Novom Sadu je danas organizovana prezentacija vojnih srednjih škola, gimnazija i Vojne akademije.

0
342

Univerzitet odbrane raspisao je konkurs za prijem 90 učenika u Vojnu gimnaziju, na koji zainteresovani kandidati mogu da se prijave do 15. marta.

Srednja stručna vojna škola konkurs je raspisala za 50 učenika na modulu ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana i 15 učenika na modulu jedinice za elektronska dejstva.

Vojni Medicinski fakultet otvoren je za upis 25 kadeta, a Vojna akademija, za koju vlada i najveće interesovanje, raspisala je konkurs za 183 kadeta na 6 akreditovanih studijskih programa.

“To je ono čime se mi ponosimo, na Vojvnoj akademiji je tradicionalno visok odziv, nadam se da će tako biti i ove godine. Mi imamo jedan mali skup promotivnih aktivnosti gde nam je cilj da deci, pogotovo učenicima završnih razreda srednik, ali osnovnih škola kažemo šta to čeka naše učenike i kadete u vojnim školama. Da kažemo deci koje su to prednosti vojnog školstva da bi deca na vreme prepoznala naše kvalitete, da bi prepoznala vrhunsko obrazovanje, da deca znaju da ih čeka siguran posao završetkom vojne škole”, kazao je za Kanal 9 major Danko Rondović sa Univerziteta odbrane.

Nije lako biti kadet ili kadetkinja Vojne akademije, naglasio je major Rondović, jer postavljene kriterijume za upis prolaze samo najbolji.

“Da bi neko postao kadet Vojvne akademije mora da prođe određenu selekciju. Prvi deo selekcije je isti za sve kandidate, počinje testom iz matematike, konkretno ove godine 13. aprila u 9 časova. Test je selektivnog karaktera, što znači da svi kandidati moraju da ostvare minimum 10 od mogućih 45 bodova. Ko prođe matematiku ide na fizičku proveru, mora da ostvari 4 boda od mogućih 15 bodova iz provere fizičkih sposobnosti. Ko prođe taj deo, ide na drugi deo selekcije i to su neka psihološka i zdravstvena ispitivanja naših kandidata. Za razliku od ovoga, kandidati na studijskom programu Vojno vazduhoplovstvo imaju i treći deo selekcije. To je selektivno letenje i padobranska obuka, a takođe lekarski pregledi ne traju dva dana kao za druge studijske programe, već traju pet dana”, naveo je major Rondović.

Za sve zainteresovane kandidate vrata Vojne akademije otvorena su svake subote za vreme trajanja konkursa od 10 do 13 časova i u tom vremenu moći će da razgovaraju s kadetima i profesorima, da obiđu kabinete i učionice, sportske kapacitete, internat.

“Pre svega, to je jedan izazov za mladog čoveka. Ništa nije teško kada nešto volite. Svakako da nije lako, ali to se sve prebrodi, svi ti tereni, svi ispiti, svi smo tamo zajedno i to je jedan kolektiv u kojem radimo svi za jednog i jedan za sve. Najlepši deo bih izdvojio skijanje koje smo imali na Kopaoniku, ja sam bio u drugoj godini Vojne gimnazije i u drugoj godini Vojne akademije. Išli smo na skijaški poligon na Kopaoniku, to je stvarno jedno nezaboravno iskustvo koje ću pamtiti celog života”, kazao je Slavko Ćurčić, kadet 4. godine Vojne akademije.

Značajna je prednosti i to, dodao je major Rondović, što pored besplatnog smeštaja i ishrane, kadeti tokom školovanja u vojnim školama i akademiji imaju obezbeđene besplatne udžbenike i nastavna sredstva, kao i stipendije u iznosu od 15.000 dinara, koje postepeno rastu i dokraja studija, zavisno od uspeha i godine studiranja, iznose oko 18.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.