U toku je rešavanje stambenog pitanja izbeglih

U Srbiji živi oko 35 hiljada lica sa statusom izbeglica, podaci su Fonda za pružanje pomoći izbeglim i raseljenim licima. Novi sad će pružiti pomoć onima koji su svoj dom potražili u našem gradu potvrdio je gradonačelnik, dodajući da će stanovi u Veterniku biti izgrađeni uprkos negativnoj kampanji koja se vodi protiv izgradnje socijalnih stanova.

589

Iako je od kraja ratova na prostorima bivše Jugoslavije prošlo 20 godina, u Srbiji i dalje živi 35.000 ljudi sa izbegličkim statusom, od kojih je polovina u Vojvodini.

U Srbiji je trenutno i 204.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, pokazuju rezultati poslednjih istraživanja.

“Ono je pokazalo da je proces integracije pri kraju, da najveći broj izbeglica ne razmišlja o povratku u zavičaj. Svega 10% njih se izjasnilo da bi se vratilo u zemlju porekla ukoliko bi im bili ponuđeni bolji uslovi. Nešto veći broj je onih koji razmišljaju o odlasku u treće zemlje, a 82% ovih lica smatra da su uspostavili dobre odnose sa domicilnim stanovništvom”, rekao je Radomir Kukobat, direktor Fonda APV za pomoć izbeglim i prognanim.

Kukobat je dodao da uslovi života izbeglih lica nisu uvek na zadovoljavajućem nivou i da je pre svega neophodno rešavanje stambenog pitanja i pitanja zaposlenja.

U rešavanje stambenog pitanja izbeglih lica u novom sadu uključio se i grad novi sad, te je na psolednjoj sednici skuštine usvojen plan koji predviđa zidanje socvijalnih stanova za ove ljude u Veterniku.

“Želim da poručim da, koliko god da je bilo prethodnih dana negativne kampanje protiv ideje da se u Veterniku izgrade stanovi za izbegla lica, Grad Novi Sad će te stanove izgraditi”, rekao je Vučević.

Vučević je dodao da će pored stanova biti izgrađena i sva prateća infrastruktura, uključujući park u okolini stambenog bloka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.