U Tekerišu obeleženo 105 godina od Cerske bitke

VIDEO K9: Srpska vojska pod komandom generala Stepe Stepanovića je pre 105 godina preko Drine odbacila znatno nadmoćniju austrougarsku vojsku, koja je u tog avgusta 1914. godine doživela prvi veliki poraz u Prvom svetskom ratu.

156

U Tekerišu je danas svečano obeleženo 105 godina od Cerske bitke koja je ostala upamćena po pobedi srpske vojske pod komandom generala Stepe Stepanovića nad daleko nadmoćnijim Austrougarima i predstavlja prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu.

Srpski gubici na Ceru iznosili su između tri i pet hiljada poginulih i petnaest hiljada ranjenih vojnika, dok su neprijateljski bili skoro dvostruko veći, uz četiri i po hiljade zarobljenih vojnika i zaplenjen veći deo ratne opreme, oružja i municije.

“Kao što je svima poznato, Cerska bitka se odigrala između 16. i 20. avgusta 1914. godine u okolini planine Cer, ovde na području Jadra, tako da je u istoriografiji poznata i kao Jadarska bitka. Prvi okršaji srpske vojske i austrougarskog agresora započeli su ovde kod Tekeriša u noći između 15. i 16. avgusta. A druga srpska armija i njen komandant general Stepa Stepanović naterali su nekoliko puta neprijatelja u beg da bi do 20. avgusta primorali čitavu petu armiju austrougarske monarhije da povlačeći se u najvećem neredu pređe u Bosnu i time bude izbačena iz borbe”, podsetio je na Tekerišu Zoran Đorđević, ministar za boračka pitanja.

Bitka na Ceru je značajna i po posebnim zaslugama komandanta srpske vojske Stepe Stepanovića, koji je nakon bitke unapređen u čin vojvode.

Nakon nje usledila je Kolubarska bitka u novembru i decembru iste godine, a tim uspesima srpska vojska zaustavila je dalje napredovanje neprijatelja na frontu.

“Danas su naše pobede novi moderni putevi širom Srbije. Danas su naše pobede kada gradimo fabrike i zapošljavamo ljude koji ostaju da žive u svojoj zemlji i rađaju nove naraštaje. I baš zato mislim da mogu danas na ovom mestu reći braćo, Cerski junaci koji ste ostavili život za slobodu, ponosimo se vama. A mi smo ta generacija koji treba da svojim potomcima postane ponos tako što će im ostaviti budućnost da u svojoj zemlji žive i rade, u Srbiji”, kazao je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

U selu Tekeriš podignuta je 1928. godine Spomen-kosturnica u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci poginulih srpskih vojnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.