U Tekerišu obeleženo 105 godina od Cerske bitke

VIDEO K9: Srpska vojska pod komandom generala Stepe Stepanovića je pre 105 godina preko Drine odbacila znatno nadmoćniju austrougarsku vojsku, koja je u tog avgusta 1914. godine doživela prvi veliki poraz u Prvom svetskom ratu.

0
303

U Tekerišu je danas svečano obeleženo 105 godina od Cerske bitke koja je ostala upamćena po pobedi srpske vojske pod komandom generala Stepe Stepanovića nad daleko nadmoćnijim Austrougarima i predstavlja prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu.

Srpski gubici na Ceru iznosili su između tri i pet hiljada poginulih i petnaest hiljada ranjenih vojnika, dok su neprijateljski bili skoro dvostruko veći, uz četiri i po hiljade zarobljenih vojnika i zaplenjen veći deo ratne opreme, oružja i municije.

“Kao što je svima poznato, Cerska bitka se odigrala između 16. i 20. avgusta 1914. godine u okolini planine Cer, ovde na području Jadra, tako da je u istoriografiji poznata i kao Jadarska bitka. Prvi okršaji srpske vojske i austrougarskog agresora započeli su ovde kod Tekeriša u noći između 15. i 16. avgusta. A druga srpska armija i njen komandant general Stepa Stepanović naterali su nekoliko puta neprijatelja u beg da bi do 20. avgusta primorali čitavu petu armiju austrougarske monarhije da povlačeći se u najvećem neredu pređe u Bosnu i time bude izbačena iz borbe”, podsetio je na Tekerišu Zoran Đorđević, ministar za boračka pitanja.

Bitka na Ceru je značajna i po posebnim zaslugama komandanta srpske vojske Stepe Stepanovića, koji je nakon bitke unapređen u čin vojvode.

Nakon nje usledila je Kolubarska bitka u novembru i decembru iste godine, a tim uspesima srpska vojska zaustavila je dalje napredovanje neprijatelja na frontu.

“Danas su naše pobede novi moderni putevi širom Srbije. Danas su naše pobede kada gradimo fabrike i zapošljavamo ljude koji ostaju da žive u svojoj zemlji i rađaju nove naraštaje. I baš zato mislim da mogu danas na ovom mestu reći braćo, Cerski junaci koji ste ostavili život za slobodu, ponosimo se vama. A mi smo ta generacija koji treba da svojim potomcima postane ponos tako što će im ostaviti budućnost da u svojoj zemlji žive i rade, u Srbiji”, kazao je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

U selu Tekeriš podignuta je 1928. godine Spomen-kosturnica u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci poginulih srpskih vojnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.