U Svilari otvorena izložba o padu Berlinskog zida

VIDEO K9: Povodom obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida sinoć je u Kulturnoj stanici Svilara svečano otvorena izložba pod nazivom „Ranije je sve bilo drugačije. Scene iz svakodnevnog života u Istočnoj Nemačkoj i za vreme velikih društvenih promena“.

116

Izložbom “Ranije je sve bilo drugačije” koja je sinoć svečano otvorena u Kulturnoj stanici Svilara, u našem gradu je obeleženo tri decenije od pada Berlinskog zida.

Izložbu, koju je otvorio ambasador savezne Republike nemačke Tomas Šib, čini postavka 33 dela istaknutih nemačkih fotografa Haralda Hausvalda iz Istočne Nemačke i Morisa Vajsa iz Zapadne Nemačke, koji su zabeležili scene iz svakodnevice Istočne Nemačke osamdesetih godina prošlog veka i trenutke pada Berlinskog zida 9. novembra 1989. godine.

“Pad zida, pad Berlinskog zida je simbol kraja hladnog rata i kraja jedne podele koja je zaista jedan istorijski momenat i upravo za generaciju kojoj ja pripadam. Sa ovde izloženim fotografijama želimo pokazati svakodnevni život na istoku Nemačke i tadašnju situaciju, tadašnji život građana u Istočnoj Nemačkoj kako bi posmatrči mogli jednostavno osetiti taj duh, tu atmosferu u Istočnoj Nemačkoj”, rekao je ambasador Šib.

Dok se u Nemačkoj slave i obeležavaju uspešne društvene promene tim povodom, kazao je ambasador Šib, u Srbiji postoji sasvim drugačije sećanje na taj period, odnosno uspomene na raspad Jugoslavije.

“Svakako i nemački i srpski narod znali su da iz tih događaja izvuku pouke. Doduše, mi baš u prvim godinama nakon rušenja Berlinskog zida i nismo pronašli kao narod adekvatan odgovor na sve ono sa čim smo se suočili. Ali, čini mi se da poslednjih godina taj odgovor biva jasnijim i da pred nas postavlja mnoge izazove”, naveo je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Izložbu „Ranije je sve bilo drugačije“ priredila je Ambasada Savezne Republike Nemačke u saradnji sa Kulturnom stanicom „Svilara“, a izložena dela posetioci će moći da vide do 22. novembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.